Tak Bertanggungjawab Adakan PRU Dalam Masa Terdekat – KJ

KJ-2.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Sangat tidak bertanggungjawab jika pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berpendirian PRU15 masih belum sesuai diadakan berdasarkan trend kemasukan ke hospital akibat Covid-19 makin meningkat.

Menurutnya, kes Covid-19 masih membimbangkan dengan kemasukan ke hospital semakin meningkat ditambah dengan kemunculan varian baharu.

“Jika diadakan PRU dalam masa terdekat ia sangat tidak bertanggungjawab. Sementara itu mengenai Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak pula ada beberapa permintaan dikemukakan yang sedikit berbeza dengan PRN Melaka,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Khairy berkata, hujah mereka ada kawasan di Sarawak tidak mempunyai capaian Internet dan agak sukar untuk berkempen.

“Jadi KKM adakan beberapa siri perbincangan dan libat urus bersama Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak di mana semalam pun saya ada sesi libat urus itu.

“Ada beberapa perkara yang perlu dipersetujui KKM di mana ia nanti akan disyorkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk dijadikan prosedur operasi standard (SOP) ketika PRN nanti,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan, menyuarakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya mempertimbangkan PRU15 diadakan dalam masa terdekat, supaya mandat baharu dapat diserahkan semula kepada rakyat.

Beliau yang juga Timbalan Presiden Umno dilaporkan berkata, pihaknya menyuarakan perkara itu kepada Ismail, sebaik saja BN memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dengan mengambil kira sentimen rakyat ketika ini. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top