KOTA KINABALU: Suruhanjaya Tenaga menafikan meluluskan sebarang permohonan untuk membina sistem simpanan tenaga bateri (BESS) 100MW di Sabah.
Dalam satu kenyataan pada Jumaat, suruhanjaya itu berkata ia masih belum menerima sebarang permohonan rasmi untuk pemasangan BESS 100MW yang berdiri sendiri di negeri ini daripada mana-mana pihak dan oleh itu, tidak dapat meluluskan projek itu.
Media atas talian dan media cetak pada Khamis dan Jumaat melaporkan berita mengenai kelulusan projek yang dikatakan itu.
Menurut laporan itu, Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) akan melaksanakan pemasangan BESS 100MW sebagai penyelesaian jangka pendek kepada isu bekalan kuasa di negeri ini.
Laporan itu memetik Pengerusi SESB Datuk Seri Wilfred Madius Tangau sebagai berkata bahawa perkara itu telah diluluskan oleh suruhanjaya berkenaan.
Suruhanjaya itu menambah dalam kenyataan itu bahawa ia “dengan hormat meminta semua portal berita yang berkaitan untuk membuat pembetulan yang diperlukan ke atas laporan mereka.”
Ia turut menasihatkan orang ramai untuk menghubunginya di talian 03-8870 8800, melalui e-mel di eaduan@st.gov.my atau layari laman webnya di www.st.gov.my untuk maklumat lanjut atau pertanyaan.
Berita asal: The Star