Suhakam Dedah Sindiket Jual IC Khas Migran Di Sabah

Ketua-Suhakam-Sabah-Jasmih-Slamat.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Satu sindiket dipercayai menyasarkan pendatang asing tidak berdokumen di Sabah dengan menjual kad warga asing kepada mereka, kata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Ketua Suhakam Sabah, Jasmih Slamat (gambar) berkata, seorang pendatang asing pergi ke pejabatnya dan mendakwa dia membayar RM400 kepada sebuah syarikat untuk mendapatkan kad itu.

“Migran itu datang ke Suhakam untuk menyemak sama ada dokumen ini tulen,” katanya selepas menghadiri sebuah program di sini, pada Selasa.

Jasmih berkata, Suhakam percaya sindiket itu mengambil kesempatan ke atas pendatang asing tanpa dokumen yang terdesak mendapatkan dokumen rasmi supaya mereka boleh kekal di Sabah dan bekerja.

“Kumpulan ini cuba memperdaya orang dengan mengeluarkan kad ini.”

Februari lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan berkata, Putrajaya mempertimbangkan cadangan kerajaan Sabah untuk menyediakan kad pengenalan kepada warga asing di negeri itu.

Hamzah berkata, kad pengenalan yang dicadangkan itu akan membolehkan warga asing bekerja di sini secara sah dan menghantar anak mereka ke sekolah, tetapi mereka tidak diberikan status kewarganegaraan atau penduduk tetap.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor dalam maklum balasnya berkata, dokumen itu sebenarnya adalah kad warga asing, tetapi kerajaan negeri belum membuat keputusan untuk mengeluarkannya.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan kemudian dilantik untuk mengetuai sebuah jawatankuasa khas mengenai pekerja dan warga asing tanpa dokumen sah di Sabah.

Laporan awal, yang akan termasuk cadangan penyelesaian terhadap masalah migran di Sabah, mengenai kumpulan ini akan diserahkan kepada Kabinet Sabah bulan depan.

Jasmih menggesa pihak berkuasa meneliti perkara itu kerana Suhakam tidak tahu berapa banyak kad sedemikian yang sudah dijual kepada pendatang asing.

“Kami mahu orang ramai sedar mengenai aktiviti sedemikian,” katanya selain menambah bahawa mangsa takut membuat laporan polis kerana mereka tidak mempunyai dokumen perjalanan sah.

“Mereka mendekati Suhakam berdasarkan kepercayaan.”

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Idris Abdullah ketika dihubungi menggesa Suhakam menghantar maklumat itu kepada polis kerana mereka pernah menyiasat kes sedemikian sebelum ini.

“Ada orang di luar sana yang cuba mendapatkan wang segera. Perkara ini berlaku,” katanya kepada FMT.

 

Berita asal: FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top