Suhaimi dakwa DARD dalam ‘misi’ menjatuhkan Bung Moktar sebagai Ketua Umno Sabah

DARD-n-BUNG.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Umno Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin mempunyai autonomi untuk memutuskan pakatan politik parti itu di negeri ini, kata Ketua Penerangan Umno Sabah Datuk Suhaimi Nasir.

Katanya lagi, Bung Moktar juga mempunyai kuasa menandatangani watikah untuk calon-calon Umno yang bertanding dalam pilihan raya negeri.

Beliau berkata demikian sebagai menyangkal dakwaan yang dibuat oleh timbalan Bung, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan (DARD), bahawa kepimpinan Umno pusat telah membatalkan autonomi Sabah dalam memilih rakan kerjasama.

Menurut FMT dalam laporannya semalam, Suhaimi mendakwa semasa pertemuan dengan kepimpinan negeri baru-baru ini, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata “semua perkara berkaitan pilihan raya negeri Sabah adalah di bawah kuasa Bung”.

Bagaimanapun, katanya, Zahid hanya mahu strategi dan perkongsiannya diselaraskan dengan situasi di peringkat persekutuan, khususnya antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

Datuk Suhaimi Nasir

“(Rahman) kata pusat (kepimpinan) tidak memberi kita autonomi, tetapi itu tidak benar. Presiden sendiri memaklumkan kami (Umno Sabah) akan memutuskan perkara yang melibatkan calon dan rakan kongsi kami untuk pilihan raya negeri.

“Tetapi untuk kerusi parlimen, ia di bawah kepimpinan Umno pusat,” kata ahli parlimen Libaran itu kepada FMT.

Pada malam Selasa, Rahman berkata Majlis Tertinggi Umno menolak permintaan Umno Sabah untuk autonomi dalam memilih sekutunya bagi mengelakkan “situasi janggal”.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu berkata, kepimpinan pusat juga mahu memastikan keputusan yang dibuat oleh negeri-negeri selari dengan pendiriannya.

Menurut FMT lagi, Suhaimi menuduh Rahman sedang dalam “misi” untuk menjatuhkan Bung dan menggantikannya sebagai ketua Umno Sabah.

“Namun, misi ini masih belum menjadi kenyataan sehingga hari ini. Apabila dia menjemput Zahid ke mesyuarat Umno Tuaran tempoh hari, dia fikir presiden parti akan mengumumkan bahawa dia akan mengambil alih jawatan itu, tetapi itu tidak berlaku,” katanya.

“Zahid cukup matang untuk menilai dan menentukan siapa yang layak memimpin Umno Sabah,” katanya sambil menambah Rahman tidak cukup berpengaruh untuk memimpin Umno negeri.

Suhaimi juga menegaskan bekas ahli parlimen Kota Belud dua penggal itu telah beberapa kali kalah dalam pilihan raya, yang bermakna beliau tidak diterima oleh rakyat Sabah.

Rahman adalah Ahli Parlimen Kota Belud dari 2008 hingga 2018. Pada pilihan raya umum 2018, beliau bertanding untuk kerusi parlimen Sepanggar tetapi tewas kepada Datuk Azis Jamman dari Warisan.

Pada pilihan raya umum 2022, beliau kembali ke Kota Belud tetapi tewas kepada Isnaraissah Munirah Majilis milik Warisan.

Pada Disember tahun lepas, Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan bahawa partinya akan bekerjasama dengan Umno Sabah untuk menentang Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada pilihan raya negeri akan datang. Pengumuman itu dibuat pada perhimpunan agung Warisan, dengan kehadiran Bung.

Kenyataan itu bagaimanapun dinafikan dengan pantas oleh Rahman, yang berkata tiada keputusan dibuat mengenai perkara itu.

Hubungan Bung dan Rahman kembali panas baru-baru ini selepas Umno Tuaran menjemput pengerusi GRS Datuk Seri Hajiji Haji Noor, yang juga Ketua Menteri Sabah, ke mesyuarat perwakilan bahagian itu yang turut dihadiri Zahid dan Rahman.

Bung mendakwa beliau tidak dijemput tetapi Rahman berkata semua ketua bahagian Umno Sabah dijemput ke mesyuarat itu.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top