STB cadangkan UNWTO beri penekanan pelancongan komuniti luar bandar

joniston.jpg

Datuk Joniston Bangkuai (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Lembaga Pelancongan Sabah (STB) mengemukakan cadangan kepada Pertubuhan Pelancongan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO) supaya lebih memberi penekanan kepada pelancongan komuniti luar bandar.

Pengerusi STB Datuk Joniston Bangkuai menegaskan keperluan merangkumi semua segmen komuniti dalam perbincangan dan pembangunan pelancongan global semasa Sidang Pleno Ahli Gabungan UNWTO ke-44 pada Isnin.

“Saya mencadangkan memberi penekanan khusus kepada pelancongan komuniti luar bandar untuk memastikan kemasukan semua segmen masyarakat, khususnya di negara membangun, dalam agenda pembangunan dan promosi pelancongan UNWTO,” katanya.

“Di Sabah, Malaysia, kami telah bersungguh-sungguh memperjuangkan pelancongan luar bandar sebagai satu cara untuk memperkasakan masyarakat luar bandar untuk mendapat manfaat daripada pelancongan, bukan hanya kawasan bandar,” tambah Bangkuai.

Bangkuai berkata pendekatan ini juga berfungsi sebagai sumber pendapatan alternatif bagi penduduk luar bandar dan pemangkin untuk memupuk kerjasama dalam komuniti ini untuk membangunkan pelancongan di kawasan mereka, selain menjana kesedaran tentang keperluan untuk melindungi alam sekitar.

Beliau mengetuai delegasi ahli lembaga pengarah dan kakitangan pengurusan STB ke Perhimpunan Agung UNWTO ke-25 di Samarkand, sebuah bandar di tenggara Uzbekistan.

Sidang Pleno telah dirasmikan oleh Setiausaha Agung UNWTO Zurab Pololikashvili dan dipengerusikan oleh pengerusi ahli gabungan Mar de Miguel.

Ia adalah badan pentadbir tertinggi untuk ahli gabungan, menyediakan rangka kerja yang teguh untuk membincangkan tentang keadaan keahlian ahli gabungan, menganalisis Program Kerja UNWTO dan berkongsi idea untuk projek masa depan.

Semasa sesi ini, Bangkuai menekankan bahawa Sabah adalah salah satu daripada tiga destinasi di seluruh dunia yang mempunyai tapak tiga mahkota (Triple Crown) Pertubuhan Pendidikan, Sain dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Status ini dianugerahkan berikutan pengisytiharan Geopark Negara Kinabalu sebagai The Kinabalu UNESCO Global Geopark pada 24 Mei tahun ini, katanya.

Sebelum itu, UNESCO mengisytiharkannya sebagai Tapak Warisan Dunia pada 2 Disember 2000 dan UNESCO juga mengiktiraf Banjaran Crocker sebagai Rizab Biosfera pada 12 Jun 2014.

Lokasi lain dengan status tiga mahkota UNESCO yang berprestij itu ialah Pulau Jeju di Korea dan Shennongjia di China.

“Pengiktirafan PBB ini penting, dan saya percaya UNWTO harus campur tangan untuk meneroka bagaimana ia boleh menyokong kami,” kata Bangkuai.

“Ia adalah satu pengiktirafan yang harus kita manfaatkan untuk mempromosikan pelancongan pada skala global,” tambahnya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top