STAR Puji Aliakbar Tapi Anggap Kemasukan PAS Ke DUN Sabah Sebagai Sesuatu Yang ‘Malang’

JeffreyKitingan-1.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

Parti Solidariti Tanah Airku Rakyat Sabah (STAR) menyifatkan kemasukan PAS ke dalam dewan perundangan Sabah sebagai sesuatu yang “malang”, tetapi menyifatkan Setiausaha PAS Sabah Dr Aliakbar Gulasan yang dilantik sebagai pemimpin yang memahami realiti Sabah.

Dalam satu kenyataan hari ini, Presiden STAR Datuk Dr Jeffrey Kitingan mengatakan parti itu tegas dalam prinsipnya bahawa mana-mana pihak yang cita-citanya tidak sesuai dengan nilai dan sensitiviti rakyat Sabah yang mempunyai pelbagai budaya harus ditolak.

“Pemimpin PAS berkali-kali mengeluarkan kenyataan yang menyinggung perasaan dan sentimen rakyat Sabah yang berbilang budaya dan pelbagai agama.

“Rakyat Sabah tidak memerlukan parti politik untuk mengajar mereka mengenai perpaduan antara agama. Sabah adalah contoh yang baik dalam perpaduan rakyat pelbagai agama, sama seperti jiran kita, Sarawak,” kata Kitingan.

Namun, dia mengatakan pendirian STAR tidak boleh ditafsirkan sebagai serangan terhadap Aliakbar, kerana menurutnya pemimpin PAS itu secara terbuka tidak menyetujui kenyataan pemimpin PAS lain mengenai kitab Bible di Parlimen.

“Komen itu sangat menyinggung perasaan orang Kristian di Sabah dan Sarawak dan Aliakbar, sebagai orang Sabah, memahami realiti rakyat Sabah,” kata Kitingan.

Sementara itu, Kitingan menegaskan bahawa Aliakbar tidak mempunyai tugas menteri dan pelantikannya adalah hak prerogatif ketua menteri.

Sehubungan dengan itu, Kitingan mendesak penyokong STAR dan orang ramai tidak diprovokasi oleh pembangkang.

“Kita masih ada banyak pekerjaan yang harus dilakukan dan politik harus dijadikan pendorong buat masa ini atau jika tidak, kita akan berakhir seperti kerajaan negeri sebelumnya – tidak ada tindakan, cakap saja,” katanya.

Aliakbar, setiausaha PAS Sabah, adalah antara empat individu yang mengangkat sumpah sebagai Adun lantikan bagi dewan undangan negeri Sabah hari ini.

PAS tidak bertanding pada pilihan raya negeri baru-baru ini.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top