SPRM Siasat Bekas Menteri PH Berhubung Dakwaan Rasuah

sprm.jpg
Kongsi Bersama

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan pada Rabu bahawa mereka sedang menyiasat bekas menteri zaman Pakatan Harapan (PH) Datuk Dr Xavier Jayakumar dan Timbalan Pengerusi PKR Perak MA Thinagaran berhubung dakwaan rasuah.

“Terserah kepada mereka untuk bercakap apa sahaja tetapi saya mengesahkan ada siasatan terhadap kedua-duanya,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki seperti dilaporkan Utusan Malaysia.

Baru-baru ini SPRM mengesahkan menahan seorang timbalan pengerusi sebuah parti politik yang mempunyai kaitan dengan seorang bekas menteri kerana disyaki menerima rasuah daripada beberapa syarikat yang memperoleh projek di sebuah kementerian pada 2019.

SPRM turut merampas sejumlah wang tunai berjumlah RM1.2 juta yang dipercayai wang rasuah disimpan di rumah dan pejabat proksi kepada bekas menteri dan timbalan pengerusi yang ditahan itu serta sebuah kereta mewah.

Turut ditahan dalam operasi yang dijalankan di sekitar Ipoh itu ialah dua pengarah syarikat.

Sebelum ini MalaysiaNow melaporkan bank akaun milik individu dan syarikat dengan wang berjumlah RM77 juta turut dibekukan SPRM.

Difahamkan, kereta mewah yang dirampas digunakan Xavier sebagai kereta rasminya semasa menjadi menteri.

Sumber yang mengetahui mengenai siasatan itu memberitahu MalaysiaNow rasuah itu melibatkan penganugerahan projek pasir yang berada di bawah bidang kuasa Xavier. –MalaysiaNow

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top