SOP Sabah: Peniaga Lancar Kempen Pelekat Kereta Sokong Hajiji

peniaga-sticker-kempen.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang peniaga di sini melancarkan kempen pelekat kereta pada Ahad untuk menyokong Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor atas keputusan kerajaan negeri melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) yang melibatkan beberapa aktiviti sosial dan ekonomi di Sabah.

Peniaga itu,Joe Ang secara peribadi menaja 1,000 pelekat kereta yang menggambarkan gambar Hajiji dengan slogan “Rumah Kita, Kita Jaga”.

Dia menyerahkan pelekat kereta itu kepada Thompson Teo dari Tom’s Auto Solutions dan rakan-rakan lain yang berkongsi pandangan yang sama.

Menurut Ang, tindakan Hajiji dalam memutuskan mengenai pelonggaran SOP itu merupakan tindakan yang betul kerana ia mewujudkan keseimbangan antara keperluan untuk melindungi kesihatan rakyat dan hak mereka untuk mencari nafkah.

“Oleh itu, Ketua Menteri berhak mendapat sokongan penuh dan padu dari seluruh rakyat dalam memutuskan apa yang terbaik untuk Sabah.

“Kami percaya bahawa Ketua Menteri telah membuat pertimbangan sepenuhnya sebelum membuat keputusan.

“Kami berpegang teguh pada keputusan yang diambil itu kerana sebagai ‘rakyat’, kami mengakui bahwa dia merasakan denyut nadi kami,” katanya.

Katanya, sementara mereka mengakui bahawa Kerajaan Persekutuan melakukan yang terbaik untuk membendung wabak itu, mereka juga yakin bahawa Sabah mempunyai keunikannya sendiri dan oleh itu, ia tidak boleh diperlakukan seperti negara lain dalam menguruskan wabak itu hanya kerana keseragaman dan kemudahan pentadbiran.

Katanya lagi, hakikat bahawa Sabah (dan Sarawak) memiliki entiti yang berbeza daripada negeri-negeri lain dalam Persekutuan Malaysia serta autonomi yang dimiliki oleh kedua-duanya membolehkan Sabah memutuskan apa yang terbaik untuk negeri dan rakyatnya dalam setiap keadaan termasuk pengurusan Covid-19.

“Kami meminta sokongan penuh dari Kerajaan Persekutuan untuk menyokong inisiatif dan keputusan yang dibuat oleh Sabah dalam usaha kami memerangi wabak tersebut dan kami percaya bahawa ia adalah untuk kebaikan rakyat Malaysia di Sabah,” katanya.

“Kami dengan ini mengulangi bahawa kami berpegang teguh pada keputusan Ketua Menteri dalam hal ini dan dengan rendah hati mendesak semua pihak untuk bersatu dengan kami dalam menempuh masa-masa yang mencabar ini,” katanya.

Sumber: pr / BNN

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top