SOP PKPB: Kadar Pematuhan Penduduk Sabah 97.98%

masidi.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Penduduk Sabah menunjukkan kadar pematuhan yang tinggi terhadap prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), iaitu sehingga 97.98 peratus, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun.

Beliau meminta orang ramai terus mematuhi SOP dan arahan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa ketika mengunjungi tempat tumpuan awam seperti pasar raya dan pasar awam bagi membendung penularan pandemik COVID-19.

“Pihak berkuasa khususnya polis juga akan terus melaksanakan pemantauan dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang ingkar pada SOP yang sedang berkuat kuasa,” menurutnya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Sementara itu, beliau berkata berdasarkan laporan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah, jumlah kes positif baharu COVID-19 di Sabah pada hari ini adalah sebanyak 196 kes, menjadikan jumlah kumulatif  sebanyak 34,478 kes.

“Dua kes kematian dicatatkan iaitu masing-masing satu di Tawau dan Sandakan. Seramai 266 pesakit COVID-19 telah sembuh menjadikan jumlah kumulatif sembuh 31,887 orang.

“Sejumlah 1,925 pesakit sedang menerima rawatan iaitu 609 orang di hospital dan 1,316 orang di PKRC. Bilangan pesakit COVID-19 dalam ICU pula adalah 60 orang dan 14 orang pula memerlukan alat bantuan pernafasan,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top