SOP Lebih Ketat: Sabah Akan Putuskan Hari Ini

pkp.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jawatankuasa Pengurusan Covid-19 Negeri akan memutuskan hari ini sama ada terdapat keperluan untuk mengubah prosedur operasi standard (SOP) semasa untuk meningkatkan usaha memerangi Covid-19, kata Datuk Seri Panglima Masidi Manjun.

Jurucakap perkembangan harian Covid-19 Sabah itu memberitahu The Borneo Post pada Sabtu bahawa SOP di Sabah sudah lebih ketat berbanding Semenanjung Malaysia.

Beliau diminta mengulas mengenai SOP yang lebih ketat yang dikenakan di Semenanjung Malaysia dan Labuan  bagi PKP 3.0 yang diumumkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media pada hari Sabtu.

Pada sidang media itu Ismail Sabri mengumumkan sekatan tambahan untuk mengetatkan SOP MCO 3.0 akan dilaksanakan melalui dua strategi, iaitu arahan kerja dari rumah (WFH) dan menghadkan waktu operasi perniagaan mulai Mei 25 untuk seluruh Semenanjung dan Labuan.

Menteri itu mengatakan ia bertujuan untuk mengurangkan pergerakan orang ramai dan dengan itu mencegah penyebaran Covid-19 yang lebih serius.

Katanya, arahan WFH merangkumi 80 peratus penjawat awam, melibatkan kira-kira 750,000 pekerja dan 40 peratus di sektor swasta yang melibatkan lebih daripada enam juta pekerja.

“Pengangkutan awam seperti LRT dan bas juga hanya terhad kepada 50 peratus kapasiti penumpang dan frekuensi juga akan dikurangkan,” katanya.

Katanya, waktu operasi perniagaan untuk pusat membeli-belah, kedai serbaneka, gerai, dobi dan stesen minyak (kecuali di lebuh raya) dihadkan dari jam 8 pagi hingga 8 malam hanya berbanding jam 6 pagi hingga 10 malam sebelumnya.

Ismail Sabri berkata, sistem amaran awal Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) akan terus digunakan dan lokasi yang dikenal pasti berisiko tinggi akan segera ditutup.

Menurut beliau, selaras dengan sekatan tambahan, penguatkuasaan dan jumlah sekatan jalan akan ditingkatkan untuk memantau pematuhan terhadap SOP.

 

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top