SOP Dikemaskini: Waktu Operasi Restoran, Kedai Makan Dan Stesen Minyak Dilanjutkan Sejam

restotan-sabah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Waktu operasi kedai makan dan stesen minyak di Sabah ditambah satu jam di bawah prosedur operasi standard (SOP) yang dikemas kini oleh Majlis Keselamatan Negara.

Kedai kopi, restoran dan kedai makan boleh dibuka dari jam 6 pagi hingga 10 malam setiap hari sementara kios petrol boleh beroperasi dari jam 5 pagi hingga 10 malam dalam SOP yang dikemas kini itu yang diumumkan pada hari Jumaat (23 Julai) di bawah Fasa Kedua Rancangan Pemulihan Nasional.

Sebelum ini, kedua-dua perniagaan diminta ditutup pada pukul 9 malam.

Jurucakap Covid-19 Sabah, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, langkah itu menyeragamkan waktu operasi dengan negeri lain di negara ini.

Di bawah SOP tersebut, keputusan dua orang bagi setiap meja masih berjalan. Walaupun makanan bufet sekarang dibenarkan,tetapi ia hanya dibolehkan kepada pengendali yang menyediakan sarung tangan sekali pakai kepada pelanggan. Jika tidak, pengendali mesti melayani pelanggan secara langsung di meja masing-masing.

Semua perjumpaan sosial atau hiburan lain di kedai tidak dibenarkan.

SOP itu juga membolehkan pasar serta gerai sayur-sayuran, ikan dan buah di tepi jalan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 6 petang dan bukannya ditutup pada jam 4 petang.

Pada awal hari Jumaat, SOP diperbarui dengan kesilapan yang mengatakan bahawa kedai makanan dan minuman dilarang menjual alkohol dan juga menyajikan bufet.

Tetapi ia diubah pada pukul 4.30 petang untuk memasukkan peraturan tentang buffet manakala larangan penjualan alkohol tidak lagi disertakan di bawah SOP yang dikemas kini itu.

Sementara itu Sabah mencatatkan 516 kes Covid-19 baru pada hari Jumaat.

Masidi mengatakan terdapat lebih banyak daerah yang merekodkan kes dua digit.

Kota Kinabalu terus mencatat angka tiga digit dengan 108 kes.

Menurut Masidi, kelompok Melanam Sipitang menyumbang 49 daripada 67 kes baharu untuk daerah itu, Tawau (47), Kalabakan (41), Tuaran (40), Sandakan (35), Penampang (33), Beaufort (28), Putatan (25) dan Papar (20).


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top