SOP Covid-19 dan PICK: IPD Penampang Guna Drone Untuk Pemantauan dan Hebahan

drone-ipd-penampang.jpg
Kongsi Bersama

Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang mengambil inisiatif menerusi penggunaan drone untuk melakukan pemantauan dan hebahan.

Usaha itu dijalankan hasil kerjasama skuad Aman Wanita (AMANITA) IPD Penampang dengan kolaborasi bersama Unit Drone Pasukan Gerakan Udara (PGU) Sabah.

Ia bagi menjalankan aktiviti hebahan dan pemantauan mengenai prosedur operasi standard (SOP)Covid-19 dan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Ketua Polis Daerah Penampang Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim berkata, inisiatif itu dijalankan dengan mengambil kira struktur bentuk muka bumi di Daerah Penampang dan Putatan.

Katanya, AMANITA memilih tiga lokasi yang mempunyai kepadatan penduduk dan juga kawasan tinggi serta berbukit antaranya Country Heights, Vista Minintod dan PPR Serigai Putatan.

“Selain itu, kepelbagaian bahasa dan etnik menjadikan penugasan kali ini lebih menarik apabila menggunakan tiga bahasa tempatan iaitu Bahasa Kadazan, Bahasa Bajau serta Bahasa Melayu

“Pemantauan dan hebahan dibuat melalui udara dengan menggunakan drone DJI Matrice 300 RTK yang dikawal kemas oleh Pasukan Unit Drone PGU Sabah,” katanya dalam kenyataan media yang dikeluarkan, semalam.

Turut hadir pada pelancaran program berkenaan ialah Ketua Bahagian Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti, Asisten Superintendan Abd Jain Asbah, Ketua AMANITA, Inspektor Arisanti Aziz dan Komander Operasi Juruterbang, Unit Dron PGU Sabah, Inspektor Muhammad Adam Mat Deris.

Mohd Haris berkata, selain hebahan menerusi ruang udara, Skuad AMANITA turut mengedarkan 200 risalah mengenai SOP Covid-19 dan juga Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Katanya, ia dengan memasukan risalah ke dalam peti surat dan juga mengagihkan secara “meet and greet” dengan suri rumah dan kaum wanita yang berada di kawasan perumahan berkenaan. –Asia Times/Berita Sabah


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top