SMM2H akan dibentang di DUN: Hajiji

hajiji-2.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Program Sabah Malaysia Rumah Keduaku (SMM2H) yang disemak semula akan dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) tidak lama lagi.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, program SMM2H yang diperhalusi bertujuan menjadikan Sabah mampu menarik lebih ramai warga asing berpindah ke negeri ini.

“Kebanjiran warga asing yang memiliki kepakaran dan keupayaan pastinya memberi manfaat kepada kita khususnya untuk program SMM2H yang akan dibentangkan pada sidang DUN nanti.

“Kami berharap dapat melihat lebih ramai dalam kalangan mereka yang memiliki bakat bernilai tinggi termasuk dari Korea Selatan untuk berpindah ke Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Perasmian Konsulat Republik Korea di Kota Kinabalu di Plaza Shell di sini semalam.

Hajiji berkata, Sabah kini menjadi rumah kepada kira-kira 2,000 warga Korea yang kebanyakannya tinggal di kawasan bandaraya.

“Kami amat menggalakkan kehadiran masyarakat Korea secara mampan di negeri ini.

“Walaupun jumlah berkenaan masih agak kecil, kami berbesar hati dengan penyertaan aktif mereka dalam ekonomi negeri ini.

“Secara keseluruhan, kehadiran mereka turut memberi impak yang besar kerana ramai yang memilih untuk menetap di sini dengan membawa pengalaman serta kepelbagaian kemahiran mereka,” jelasnya.

 

Berita asal: Utusan Borneo

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top