Skybridge: Warisan-Plus Harus Akui Kegagalan, Terima Hakikat Ia Sudah Siap –

yong-yit-jee.jpeg
Kongsi Bersama

KITA KINABALU: Ahli Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP), Yong Yit Jee (gambar) berkata, Warisan-Plus harus mengakui dengan cara terhormat di atas kegagalan untuk menyelesaikan masalah Jejantas ‘Skybridge’ Kota Kinabalu sepanjang tempoh pentadbiran mereka dan bukannya memberikan berbagai alasan.

Katanya, terdapat sebilangan anggota pembangkang berusaha menyesatkan orang ramai dengan memberikan maklumat palsu mengenai projek jejantas tersebut yang kini sudah siap.

“Sikap itu adalah sangat mengecewakan. Jejantas tersebut disiapkan mengikut pelan asal yang menyambung Center Point Sabah (CPS). CPS bersetuju untuk membina pintu masuk dan sambungan antara KK Skybridge itu dan CPS atas kos mereka sendiri dalam tempoh enam bulan dari tarikh siap bina.

“Projek bernilai RM31.5 juta ini telah terbengkalai lama semasa pentadbiran Warisan-Plus dahulu, dan mereka gagal menyelesaikannya walaupun dikatakan projek jejantas tersebut telah siap dibina sebanyak 94.5%. Ini menyebabkan jejantas tersebut mendedahkan orang ramai kepada risiko keselamatan.

“Kita bersyukur, Jejantas Kota Kinabalu yang lama ditangguhkan akhirnya dibuka untuk kegunaan orang awam. Pejalan kaki kini boleh menggunakan jejantas berhawa angin yang dilengkapi eskalator dan lif untuk orang kelainan upaya serta 20 kios yang menghubungkan Asia City, Pusat Komersial Api-Api, Warisan Square dan Pusat membeli-belah Oceanus,” katanya dalam kenyataan media semalam.

Ujarnya, ada juga yang tertanya-tanya mengapa kerajaan sebelum ini tidak dapat menyelesaikan masalah ini apabila mereka mempunyai Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin, mantan Menteri Kewangan Persekutuan Lim Guan Eng (kedua-duanya dari DAP) dan ADUN Api-Api merangkap Timbalan Ketua Menteri Datuk Christina Liew (Ketua PKR Sabah).

“Pada akhirnya, apa yang ingin dilihat orang awam adalah hasil dan bukan pertengkaran kecil dan berbagai alasan untuk menutup kegagalan. Warisan Plus telah gagal sementara Gabungan Rakyat Sabah (GRS) telah berjaya atas menangani isu ini dan orang ramai akhirnya dapat menikmati manfaat dari Jejantas Kota Kinabalu ini.

Jejantas Kota Kinabalu ini dibuka kepada umum bermula semalam, 9 September 2021.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top