Shafie Tidak Putus Asa Untuk Jadi PM Pertama Dari Malaysia Timur

shafie-.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Mantan ketua menteri Sabah Datuk Seri Shafie Apdal tidak putus asa untuk menjadi perdana menteri Malaysia pertama dari negeri-negeri Borneo.

Presiden Parti Warisan Sabah itu mengatakan bahawa dia mempunyai pengalaman yang diperlukan dan berniat baik untuk menjawat jawatan perdana menteri.

“Jika diberikan peluang, jika rakyat di negara ini menginginkannya … saya bersedia,” katanya.

Shafie mengatakan bahawa dia akan berbesar hati  jika dapat menyatukan perbezaan antara Malaysia timur dan barat, yang menurutnya dibahagi bukan hanya oleh Laut China Selatan tetapi juga budaya, yang antaa lain berdasarkan bangsa dan agama.

Shafie, yang menjawab soalan semasa sesi Facebook Live malam tadi, mengatakan bahawa dia mempunyai perspektif yang unik, telah berkhidmat dengan kerajaan persekutuan selama bertahun-tahun, dalam pelbagai kapasiti dan di pelbagai kementerian yang merangkumi Perpaduan, Budaya, Kesenian dan Warisan Kementerian, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Pertahanan antara lain.

“Saya telah melihat apa yang sebenarnya diperlukan oleh negara ini dan saya telah melalui proses ini sejak awal. Saya telah berkhidmat dalam banyak kapasiti. Jadi jika peluang itu muncul, mengapa tidak.

“Dalam lebih dari 60 tahun Malaysia wujud, mungkin sudah waktunya perlu suara dari sebelah sini (Sabah dan Sarawak)- tidak semestinya saya,” katanya.

Ahli Parlimen Semporna itu mengatakan bahawa ketika sekutunya dalam DAP dan Amanah telah menyokongnya sebagai calon yang berpotensi ketika Tun Dr Mahathir Mohamad mencalonkannya sebelum ini, dia lebih fokus untuk mentadbir Sabah, sejajar dengan jawatannya sebagai ketua menteri ketika itu.

“Sekarang, ada banyak cabaran – hutang hingga triliunan dan 300,000 orang menganggur, itu adalah cabaran besar, dan sebagai seorang politikus dengan niat baik, jika kita dapat menyatukan rakyat, mengapa tidak?

“Perdana menteri masa depan tidak semestinya berasal dari Sabah, tetapi (mungkin) Sarawak. Mungkin sudah tiba masanya untuk menunjukkan bahawa kita adalah sebahagian daripada Malaysia. Kami ingin berkhidmat untuk negara dan memberikan perspektif dari bahagian sebelah sini negara ini, “katanya. – Malay Mail

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top