Setiausaha Agung STAR Datuk Guandee Kohoi Meninggal Dunia

guan-dee.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) kehilangan seorang pahlawan sejati dengan pemergian Setiausaha Agungnya Datuk Guandee Kohoi, kata Presidennya Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan.

Mendiang Guandee, 67, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur pada 4.45 petang hari ini. Beliau dimasukkan ke hospital pada pukul 5 pagi tadi oleh seorang pembantu selepas mengadu sakit di dadanya.

Mendiang berada di Kuala Lumpur untuk menghadiri mesyuarat Perikatan Nasional (PN) pada petang Ahad tetapi tidak hadir selepas didapati positif Covid-19.

Dr. Jeffrey berkata, beliau amat sedih dengan berita itu dan percaya parti itu telah kehilangan pahlawan dan ahlinya yang paling berharga.

“Dia adalah sekutu saya yang paling setia dan kawan yang paling saya sayangi. Dia telah bersama saya melalui susah dan senang, walaupun ketika saya tidak mempunyai apa-apa, dia tidak pernah meninggalkan saya. Ia akan menjadi sangat sukar untuk menggantikannya,” katanya.

Dr. Jeffrey berkata, beliau kali terakhir bercakap dengan mendiang pada 10 pagi hari ini apabila mendiang menghubunginya dari hospital.

“Dia memberitahu saya dia baik-baik saja dan tidak perlu risau. Dia memberi jaminan kepada saya dia akan keluar dalam masa 3, 4 hari. Ia benar-benar melukakan hati saya,” katanya.

Menurut Setiausaha Sulit Kitingan, Rizal Johari, keluarga Kohoi kecuali isterinya, yang juga positif Covid-19, sudah dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top