Sertai PN: Warisan Anggap Pelawaan Jeffrey Sebagai ‘Lucu’

terrence-siambun4.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Warisan Sabah menolak pelawaan Presiden STAR, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan untuk bergabung dengan Perikatan Nasional (PN), dan menyifatkan pelawaan yang dibuat oleh Timbalan Ketua Menteri itu sebagai ‘lucu’.

Bendahari Agung Warisan, Terrence Siambun, mengatakan bahawa Dr Jeffrey dengan mudah lupa untuk mengajak Parti Bersatu Sabah (PBS) bergabung dengan PN secara rasmi namun, dia menjemput Warisan sebagai gantinya.

“Mungkinkah PBS, seperti Warisan, juga menolak tawaran Jeffrey untuk bergabung secara rasmi dengan PN?” katanya dalam satu kenyataan.

Siambun berkata Dr Jeffrey harus menyedari bahawa jawapan presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal mengenai pilihannya untuk bekerja dengan PBS hanyalah jawapan kepada soalan yang dibuat oleh seorang wartawan mengenai apakah ada perbincangan dengan pihak lain untuk bekerjasama dengan Warisan.

“Keutamaan Datuk Seri Shafie untuk bekerjasama dengan PBS adalah kerana ia mempunyai perjuangan untuk rakyat Sabah seperti Warisan dan bahawa Presidennya (Datuk Seri Dr Maximus Ongkili) adalah kawan lama Shafie dan juga merupakan pembela hak Sabah secara konsisten.

“PBS juga merupakan parti tempatan yang konsisten selama bertahun-tahun sejak penubuhannya dan telah menjadi mangsa lompatan (kejatuhan Kerajaan PBS setelah Pilihan Raya Umum Negeri pada tahun 1994),” jelasnya.

Siambun juga mengatakan bahawa kedudukan unik yang dipegang oleh PBS dalam kerajaan memungkinkannya menentukan arah dan hala tuju parti tanpa perlu diperintah oleh pihak lain.

“Perlu juga diperhatikan bahawa PBS bukan anggota komponen rasmi BN atau PN tetapi hanya menyokong pemerintah hari ini dan sokongan yang kita pasti bertujuan memastikan Perjanjian Malaysia 1963 dilaksanakan sepenuhnya dan rakyat Sabah diberi hak mereka di Persekutuan,” katanya.

Siambun juga mengatakan bahawa Warisan tidak mahu dikaitkan dengan PAS dalam PN yang telah menolak RUU untuk meminda Artikel 1 (2) Perlembagaan Persekutuan.

Ujarnya, Jeffrey yang partinya STAR adalah anggota rasmi PN bekerjasama dengan PAS yang merupakan parti yang secara terang-terangan menolak RUU itu yang dimulakan oleh Anggota Parlimen Batu Sapi Warisan, mendiang Datuk Liew Vui Keong untuk mengubah Artikel 1 (2) Perlembagaan Persekutuan untuk mengembalikan Sabah dan Sarawak kepada definisi asalnya sebelum pindaan Perlembagaan Persekutuan 1976.

“Mungkin Jeffrey juga harus menjelaskan kedudukannya sekali lagi mengenai mengapa dia rela bekerja dengan PAS yang secara terang-terangan menolak pengembalian Sabah dan Sarawak sebagai rakan setara Persekutuan dan semangat dan definisi asal sebelum pindaan pada tahun 1976, ”katanya.

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top