Serangan udara ke atas hospital di Gaza: ratusan rakyat Palestin terkorban

bom-hospital.jpg
Kongsi Bersama

KHAN YOUNIS: Satu letupan besar menggegarkan sebuah hospital di Bandar Gaza yang dipenuhi dengan mereka yang cedera dan penduduk Palestin lain mencari perlindungan pada Selasa, membunuh ratusan orang, kata Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Hamas menyalahkan serangan udara Israel, manakala tentera Israel berkata hospital itu terkena roket yang tersalah sasaran oleh militan Palestin.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh. Video yang disahkan oleh The Associated Press dari hospital itu menunjukkan api menyambar bangunan dan kawasan hospital dengan mayat berselerakan, kebanyakannya kanak-kanak. Di sekeliling mereka terdapat selimut, beg galas sekolah dan barang-barang lain.

Kemarahan terhadap apa yang dipercayai ramai sebagai serangan Israel merebak di seluruh rantau itu, sehari sebelum Presiden Joe Biden dijangka tiba untuk menunjukkan sokongan kepada Israel dan cuba menghalang perang daripada merebak. Pembunuhan beramai-ramai berlaku ketika AS cuba meyakinkan Israel untuk membenarkan penghantaran bekalan kepada orang awam, kumpulan bantuan dan hospital yang terdesak di Semenanjung Gaza, yang telah dikepung sepenuhnya sejak serangan maut Hamas di selatan Israel minggu lalu.

Hamas menyifatkan letupan hospital pada Selasa itu sebagai “pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan.”

Tentera Israel menyalahkan Jihad Islam, kumpulan militan Palestin yang lebih kecil dan lebih radikal yang sering bekerjasama dengan Hamas dalam perjuangan bersama mereka menentang Israel.

Beratus-ratus rakyat Palestin telah berlindung di al-Ahli dan hospital-hospital lain di Bandar Gaza pada sejak beberapa hari lalu, dengan harapan mereka akan terhindar dari pengeboman selepas Israel mengarahkan semua penduduk bandar itu dan kawasan sekitarnya berpindah ke selatan Semenanjung Gaza.

Ambulans dan kereta persendirian bergegas membawa kira-kira 350 mangsa daripada letupan al-Ahli ke hospital utama di Gaza, al-Shifa, yang sudah dibanjiri dengan mangsa kecederaan akibat serangan-serangan lain, kata pengarahnya, Mohammed Abu Selmia. – AP

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top