Semua Pihak Harus Terima Keputusan PRN Sabah – Bersih 2.0

bersih.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) malam tadi mendesak semua pihak menerima keputusan pilihan raya DUN di Sabah baru-baru ini, yang mengakibatkan Warisan dan sekutunya kehilangan kuasa.

Jawatankuasa pengarah Bersih mengatakan bahawa gabungan dan pakatan yang dibentuk untuk pilihan raya itu harus dihormati, kerana banyak pengundi membuat pilihan berdasarkan perkara itu.

GRS, yang terdiri daripada Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan PBS, harus dibenarkan untuk memerintah selama lima tahun akan datang setelah pakatan itu memenangi 38 daripada 73 kerusi, kata kumpulan itu.

Bersih 2.0 berkata, rakyat Sabah akan lebih mendapat manfaat sekiranya Warisan dan sekutunya berperanan sebagai pembangkang, yang mengawasi keberkesanan kerajaan GRS.

“Sikap seperti itu akan lebih baik daripada merancang untuk menjatuhkan kerajaan di pertengahan (penggal) pemerintahan,” kata Bersih 2.0 dalam satu kenyataan.

Ia juga mendesak ketua menteri yang akan datang melaksanakan beberapa reformasi termasuk mengadakan pilihan raya semula bagi memungkinkan para pemilih memecat wakil rakyat yang berpaling tadah kepada pihak lain.

Mereka juga meminta supaya semua anggota dewan diberi dana yang sama jumlah tanpa mengira fahaman parti dan kedudukan dalam pemerintahan.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top