Semua Ketua Cawangan Umno Sg Manila Kini Sokong Calon BN

5fad728f72018543b2fff56b89cd1b3d.jpgs660.jpg
Kongsi Bersama

Seramai 20 ketua cawangan Umno dari empat pusat daerah mengundi (PDM) di bawah Dewan Undangan Negeri (DUN) N51 Sungai Manila yang sebelumnya menolak calon BN, Mokran Ingkat kini mengubah pendirian menyatakan sokongan.

Malaysiakini melaporkan ketika ditemui di pusat kempen Barisan Nasional (BN) Libaran bagi melancarkan jentera parti, Ketua Cawangan Umno Rancangan Lubuh, Hassan Kibing berkata pihaknya sudah tidak marah dan bersedia untuk menyokong Mokran.

“Hari ni saya boleh cakap baik.

“Pokoknya yang di atas pemimpin dia kasi baik pentadbiran. Supaya kita BN, Umno, kita kukuh,” katanya kepada Malaysiakini.

Hassan antara 24 ketua Cawangan Umno di bawah DUN Sungai Manila yang menuntut pemimpin tinggi parti untuk mempertimbangkan pencalonan Mokran dan meletakkan bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman bagi kerusi tersebut.

“Saya akurlah. Sebab saya orang BN. Saya BN jadi saya akurlah. Saya menyokong BN, dari dulu saya sokong BN.

“Oleh kerana sudah ada keputusan bahawa Tan Sri (Musa Aman) tak mahu kerjasama, jadi kami sebulat suara semua 25 cawangan akan sokong kepada calon BN khasnya di Sungai Manila,” kata Hassan.

Pada sidang media selepas pelancaran tersebut, timbalan presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan bantahan awal suatu hal biasa serta menyatakan keyakinan bahawa penyokong BN sejati akan tetap menerima sebarang keputusan yang dibuat parti.

Pengerusi Umno Bung Datuk Seri Moktar Radin semalam mengulangi bahawa Musa, bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Sibuga selama 24 tahun itu, tidak menawarkan dirinya untuk bertanding sebagai calon BN kali ini.

Ketua Umno Libaran, Suhaimi Nasir, yang juga merupakan calon BN bagi DUN Gum-Gum menambah perkara itu telah diselesaikan selepas mesyuarat bersama Hassan serta pemimpin akar umbi yang tidak puas hati.

Semalam, Musa mengakhiri spekulasi berhubung langkah politiknya selepas beliau tidak hadir ke Dewan Serbaguna Libaran atau mana-mana pusat penamaan calon di Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top