Selangor bakal dapat MB baharu?

amirudin.jpg

Amirudin Shari

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Khabar angin bertiup kencang mengatakanDatuk Seri Amirudin Shari tidak akan dilantik sebagai menteri besar Selangor untuk penggal kedua selepas Pakatan Harapan (PH) gagal memperoleh majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri baru-baru ini.

FMT dalam laporannya hari ini memetik seorang pemimpin PKR, yang enggan namanya disiarkan, berkata walaupun Amirudin yang berjaya mengekalkan kerusi DUN Sungai Tua telah menunjukkan prestasi yang baik sebagai menteri besar, namun pengerusi PH Selangor itu gagal mendapat sokongan pengundi Melayu.

Sumber itu berkata nama Fahmi Ngah, yang dipilih sebagai ADUN Seri Setia pada Sabtu, disebut-sebut akan menggantikan Amirudin.

“Menteri besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar hilang ketika banjir melanda negeri itu, tetapi beliau masih disokong oleh pengundi,” kata sumber itu, merujuk kepada lawatan Samsuri ke New Zealand ketika banjir melanda pantai timur pada Disember. Samsuri kemudiannya memohon maaf atas ketiadaannya.

“Parti itu menang 32-0 dalam pilihan raya negeri, yang membuktikan Samsuri tidak terputus hubungan dengan pengundinya,” tambah sumber itu, merujuk kepada kemenangan mutlak PN Terengganu yang menyapu bersih semua kerusi DUN negeri itu.

Dia mendakwa Amirudin terputus hubungan dengan rakyat Selangor.

“Selangor adalah negeri yang sangat kaya, namun pengagihan kekayaan tidak menutup jurang antara golongan miskin dan kaya. Ia sebaliknya telah melebar.”

Sementara itu, satu lagi sumber PKR mengesahkan terdapat cakap-cakap bahawa Amirudin mungkin tidak akan meneruskan untuk penggal kedua sebagai menteri besar.

“Buat masa ini, Amirudin berada di kerusi hadapan tetapi keadaan boleh berubah kerana terdapat kem dalam PKR, sama seperti dalam setiap parti lain.”

Sumber itu tidak menolak kemungkinan calon untuk jawatan itu boleh ditukar pada saat-saat, sama seperti yang berlaku di Johor.

Berikutan pilihan raya negeri Johor tahun lepas, Hasni Mohammad digantikan oleh Onn Hafiz Ghazi, walaupun bekas menteri besar itu menjadi “poster boy” menjelang pilihan raya.

“Saya rasa kita hanya perlu tunggu dan lihat. Ingat, ini juga berlaku dalam PKR di mana Amirudin dilantik pada saat-saat akhir sebagai menteri besar pada 2018,” tambah sumber itu.

Amirudin dilantik ke jawatan itu selepas Azmin Ali, ketika itu bersama PKR, dilantik sebagai menteri dalam Kabinet Dr Mahathir Mohamad.

PH memenangi 32 kerusi pada PRN Selangor Sabtu lepas, manakala Perikatan Nasional memperoleh 22 kerusi. Barisan Nasional, sekutu PH dalam kerajaan persekutuan, menang dua kerusi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top