Sekolah Tanpa Plastik Di Sabah

smk-balung.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU:  Apabila sekolah dibuka dan kelas bersemuka disambung semula, guru di SMK Balung Tawau berharap dapat melihat sebahagian besar pelajar mereka mengamalkan amalan mesra alam baharu seperti bebas plastik.

Pengetuanya Arbin Setta mengatakan ini sebagai tindak balas terhadap “cabaran” dari NGO 1StopBorneo Wildlife yang berusaha mendorong masyarakat bebas plastik di Sabah, bermula dengan sekolah.

“1StopBorneo Wildlife bertanya adakah kami berminat untuk mengambil bahagian dalam programnya untuk merealisasikan visi ini.

“Melihat betapa pentingnya masalah kesedaran alam sekitar bagi anak-anak, kami memutuskan untuk menyambut cabaran itu,” katanya ketika dihubungi.

Arbin mengatakan bahawa mereka akan mendapatkan perincian tentang cara melakukannya termasuk mendorong para pelajar untuk membawa botol air yang betul atau yang boleh digunakan semula ke sekolah dan bukannya bergantung pada botol plastik sekali pakai dan memasang mesin air.

“Kita akan mulakan dengan meniadakan penjualan air mineral botol di kantin,” katanya.

Semasa melaksanakan program itu, sekolah akan menggunakan plastik secara minimum dalam operasi hariannya dan secara beransur-ansur menjadikannya penggunaan plastik sifar.

“Ini tentu akan memakan masa bertahun-tahun tetapi kita harus bermula di suatu titik,” kata Arbin, sambil menambah bahawa kelas dalam talian masih berlangsung sehingga para guru akan ditugaskan untuk menyampaikan mesej terlebih dahulu sebelum pelaksanaannya  apabila kelas fizikal bermula.

Mengenai penerapan Bab Hidupan Liar, dia mengatakan ini akan dikendalikan oleh kelab berkaitan hidupan liar dan alam sekitar.

Kira-kira 2,000 orang termasuk 1,850 pelajar Tingkatan Satu hingga Enam dan kakitangan sekolah dijangka menyertai program ini.

Pengasas 1StopBorneo Wildlife, Shavez Cheema berkata, program ini dilakukan dengan kerjasama Now No More Plastic in Our Waters (NOW).

Katanya, matlamat mereka adalah agar 20 sekolah bebas beg plastik.

Petisyen di https://www.change.org/p/minister-of-tourism-sabah-borneo-tanpa-plastik untuk menyokong inisiatif ini telah dibuat dan kini telah mengumpulkan lebih dari 20,000 tandatangan.

“Di Malaysia, pelajar sekolah lebih tahu mengenai singa Afrika, zebra dan zirafah daripada haiwan tempatan, jadi kami berharap dapat mewujudkan generasi anak-anak dan orang dewasa muda yang lebih mengetahui akan hal ini dan ingin melindungi flora dan fauna di tempat asal mereka , “katanya. – The Star


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top