Sekolah Sabah tidak wajib adakan ‘Minggu Solidariti Palestin’

Phoong-Jin-Zhe.jpg

Phoong Jin Zhe

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sekolah-sekolah di Sabah tidak diwajibkan dan mempunyai budi bicara sama ada untuk mengadakan “Minggu Solidariti Palestin”, seperti yang disebut dalam pekeliling Kementerian Pendidikan baru-baru ini.

Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Datuk Phoong Jin Zhe berkata, beliau mendapat pengesahan ini daripada Timbalan Menteri Pendidikan Lim Hui Ying pada Khamis.

Beliau berkata beliau bertanya kepada Lim mengenai perkara ini, dan yang terakhir, dalam mesej teks, memaklumkan bahawa sekolah di Sabah dan Sarawak boleh memilih sama ada untuk mengadakan “Minggu Solidariti Palestin” atau tidak.

Phoong berkata, walaupun beliau mengakui pendirian kerajaan Persekutuan dalam menyokong Palestin atas dasar kemanusiaan, beliau merasakan bahawa pelajar sekolah harus diketepikan daripada sebarang penglibatan.

“Kementerian Pendidikan dan kerajaan harus menjauhkan semua sekolah dan institusi pendidikan di Malaysia daripada konflik politik antarabangsa, pertikaian agama dan peperangan.

“Pelajar harus hadir ke sekolah untuk menimba ilmu daripada terlibat dalam protes dewasa di seluruh dunia. Pelajar-pelaar yang masih muda itu tidak harus diseret ke dalam konflik Palestin-Israel yang sedang berlaku,” katanya dalam satu kenyataan Jumaat.

Phoong percaya bahawa “Minggu Solidariti Palestin” tidak harus digalakkan di Sabah dan seluruh Malaysia.

Beliau berkata Kementerian Pendidikan perlu menggalakkan sekolah untuk mengajar kepentingan keamanan dan bukannya melibatkan kanak-kanak, yang tidak mempunyai keupayaan untuk membuat pertimbangan, dalam gerakan politik yang kompleks.

“Berdasarkan sokongan kemanusiaan, saya mengakui pendirian kerajaan Persekutuan dalam menyokong Palestin,” kata ADUN Luyang itu.

Phoong bagaimanapun menegaskan pelajar bawah umur tidak boleh menyertai sebarang bentuk aktiviti politik terutama yang melibatkan konflik di luar negara kerana ia akan menjejaskan perkembangan fizikal, mental dan rohani mereka.

“Saya menentang sekeras-kerasnya tindakan peperangan dan keganasan dan berdoa agar konflik Palestin-Israel diselesaikan lebih awal, membolehkan penduduk tempatan kembali hidup aman,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top