Sekarang Tukar Gelaran TYT Kepada Yang DiPertua Negara – Dr Jeffrey

dr-jeffrey.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemulihan perkataan asal Perkara 1(2) Perlembagaan Persekutuan hanyalah langkah pertama ke arah memulihkan status sebenar Sabah dan Sarawak dalam persekutuan Malaysia.

Ahli parlimen Keningau Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata kini bahagian itu sudah selesai,  dan Sabah akan melihat untuk meminda perlembagaannya sendiri bagi mengembalikan gelaran gabenor Sabah daripada Yang DiPertua Negeri kepada Yang DiPertua Negara.

“Ini penting kerana ia menaikkan status kita sebagai sebuah negara berbanding ketika kita memanggil gabenor kita sebagai Yang DiPertua Negeri semata-mata.

“Kita perlu menanamkan dalam minda rakyat status sebenar Sabah, dan dalam hal ini termasuk Sarawak, dalam Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Kitingan berkata ini juga akan memulihkan perkataan asal Proklamasi Malaysia di mana gabenor Sabah disebut sebagai Yang DiPertua Negara Sabah.

Selain itu, Kitingan berkata kerajaan Sabah pimpinan GRS akan terus memperjuangkan pemulihan penuh autonomi Sabah khususnya dalam bidang pendidikan dan penjagaan kesihatan.

Beliau juga menegaskan bahawa selain Perkara 1(2), kelemahan lain dalam Perlembagaan Persekutuan ialah Perkara 160(2) yang mentakrifkan Persekutuan sebagai Persekutuan yang ditubuhkan di bawah Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957.

“Sabah dan Sarawak bukan pihak dalam perjanjian ini. Tafsiran ini mesti diperbetulkan kerana jika tidak, setiap kali istilah ‘Persekutuan’ digunakan dalam Perlembagaan Persekutuan, ia hanya merujuk kepada negeri-negeri Tanah Melayu.

“Pindaan mesti dibuat untuk mentafsirkan Persekutuan sebagai Persekutuan yang dibentuk menurut Perjanjian Malaysia 1963 atau jika tidak, sandiwara Malaya yang berpura-pura menjadi Malaysia ini akan berterusan,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top