SEKALI KETUK: Warisan Dahulu, Warisan Sekarang

ship.jpg
Kongsi Bersama

Oleh: MUSLI OLI

1. Jangan remehkan pengaruh dan kekuatan parti WARISAN. Sebagai parti pemerintah di peringkat negeri parti WARISAN masih ramai penyokong dan ahli yg setia terutama dikalangan mereka yang diberi peranan sebagai pemegang jawatan dalam kerajaan dan GLC.

2. Yang membezakan WARISAN dahulu dan sekarang cuma sentimen atau “mood rakyat”. Dahulu mood mahukan perubahan dan ingin mencuba sesuatu yang baharu begitu ketara di sana sini. Tambahan pula perasaan ingin mencuba sesuatu yang baharu merupakan naluri semula jadi terutama di kalangan orang muda.

3. Mood itu kini telah hilang. Bak kata orang tsunami tidak selalu berlaku. Ia mungkin berlaku cuma 10 atau 20 tahun sekali. Bukan setiap kali pilihan raya. Daripada pemerhatian rambang, penglibatan golongan aktivis politik telah tidak kelihatan. Tiada lagi golongan NGO dan aktivist non-partisan bersuara lantang mengajak pengundi atas pagar dan “the silent majority” melakukan protes dan perubahan. Tiada lagi kelibat mereka seperti dahulu. Ramai telah menjauhkan diri dari WARISAN.

4. Slogan “Sabah Ubah” yang dulu bergema di seluruh pelosok negeri masih sayup-sayup kedengaran di celah-celah tiupan bayu tapi bunyinya tidak lagi selantang dulu. Kadang-kadang disambut rakyat dengan pertanyaan, “Apa yang telah kamu ubah?”.

5. Usaha pucuk kepimpinan WARISAN untuk membangkit sentimen dan emosi rakyat dengan membawa isu-isu lama dilihat kurang berkesan. Lalu mereka cuba membangkit kemarahan rakyat Sabah dengan mengajak rakyat bermusuh dengan Kerajaan Persekutuan. Benci Malaya dan sebagainya. Apakah propoganda itu akan mengubah mood rakyat Sabah untuk kembali menyokong WARISAN? Atau memberi kesan sebaliknya? Sama-sama kita tunggu pada 26hb September 2020.

 

Nota:
Gambar sekadar hiasan, tiada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah mati.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top