Sebanyak 332 PPS disediakan hadapi banjir di Sabah – Armizan

armizan.jpg
Kongsi Bersama

PAPAR: Sebanyak 332 pusat pemindahan sementara (PPS) telah dikenal pasti di seluruh Sabah bagi menghadapi bencana terutama banjir dalam tempoh Monsun Timur Laut (MTL) tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali berkata kesemua PPS itu mampu menempatkan seramai 129,096 orang dan tindakan proaktif lain juga sedang dibuat bagi memastikan semua pihak bersedia menghadapi bencana tersebut.

Beliau berkata pihaknya mendapat maklum balas positif daripada kerajaan Sabah dalam menghadapi MTL tahun ini dan berdasarkan MTL tahun lepas, sebanyak 15 daerah di Sabah dilanda banjir dengan pembukaan 103 PPS melibatkan 17,565 mangsa.

“Jadi 15 daerah di Sabah ini yang berhadapan risiko banjir, kawasan titik panas, saya harap kawasan dan daerah ini memastikan kesiapsiagaan termasuk PPS, pihak berkuasa tempatan juga diharap periksa longkang dan saliran supaya tidak tersumbat.

“Saya juga menyeru semua Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah memastikan persiapan dan koordinasi peringkat daerah dilaksanakan serta-merta untuk menyelaras agensi juga NGO (badan bukan kerajaan),” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Jaringan Komuniti Madani (Jakma) di sini pada Ahad.

Pada 14 Sept lepas, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Helmi Abdullah dilaporkan berkata Fasa Peralihan Monsun bermula pada 19 Sept dan berterusan hingga November.

Dalam perkembangan lain, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan banjir yang berlaku di daerah Beaufort sejak 22 Sept lepas telah pulih sepenuhnya dan 134 penduduk yang ditempatkan di PPS Dewan Selagon telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing. – Bernama

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top