SAYAP Akan Jadi Pemangkin Pembinaan Modal Insan Berkualiti Di Sabah – KM

hajiji_noor_bernama2.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pembentukan Yayasan Usahawan Muda dan Profesional Sabah (SAYAP) akan menjadi pemangkin dalam membina modal insan berkualiti negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata golongan profesional dan usahawan muda dari pelbagai bidang akan membantu memenuhi keperluan modal insan negeri melalui inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya.

Beliau berkata, SAYAP terdiri daripada golongan profesional dan usahawan daripada pelbagai industri seperti minyak dan gas, teknologi digital, ekonomi dan kewangan, perubatan, pembinaan dan seni bina, serta penjawat awam muda.

“Kebanyakan daripada anda sudah berjaya dengan hak anda sendiri. Saya menyokong pembentukan SAYAP sebagai kumpulan bebas untuk menyumbang kepada pembangunan Sabah. Tahniah!” katanya pada majlis pelancaran SAYAP di sini pada Sabtu.

Dalam ucapannya yang disampaikan oleh Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Masidi Manjun, Ketua Menteri berkata beliau kagum dengan inisiatif dan semangat anak muda Sabah yang telah pulang sama ada dari bekerja atau belajar di luar negara dan yang ingin menyumbang dan mengambil bahagian secara sukarela dalam pembangunan. dari Sabah.

“Saya memuji dan menyokong inisiatif SAYAP, saya juga gembira apabila SAYAP berhasrat untuk menjadi jambatan diantara agensi kerajaan negeri dengan kepelbagaian sektor swasta dan industri, pada masa yang sama menyokong Hala Tuju SMJ.

 

“Saya mahu mendengar daripada SAYAP dan semua golongan muda Sabah seterusnya menyediakan platform kepada anda semua untuk memperkasakan rakan usahawan serta profesional yang lain untuk membangunkan negeri ini,” katanya.

Hajiji berkata, Sabah mempunyai populasi kedua terbesar di Malaysia sekali gus mempunyai bakat serta potensi pelanggan yang ramai.

 

“Kerajaan negeri mengambil maklum isu-isu utama di Sabah dan saya juga menegaskan untuk mengutamakan kepentingan modal insan, perkara ini juga termasuk dalam pelan pembangunan Hala Tuju SMJ.

“Kita komited untuk mengatasi masalah yang wujud dan membina kekuatan serta kemahiran menerusi pelbagai inisiatif yang dilaksanakan,” katanya.

Hajiji yang juga Menteri Kewangan berkata, sejumlah RM175.61 juta telah diperuntukan pada tahun hadapan untuk pembangunan modal insan serta Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), menerusi pelbagai inisiatif untuk menarik minat pelajar-pelajar dalam bidang Sains, Teknologi dan Inovasi serta Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Katanya, peruntukan itu juga digunakan untuk merapatkan jurang digital di kawasan pedalaman seterusnya meluaskan liputan digital sekali gus memperkasakan tranformasi digital di Sabah.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top