“Saya Tiada Kena-mengena Dengan Keputusan Anak Saya Bertanding di Tenom” – Rubin Balang

rubin-balang.jpg

Datuk Rubin Balang

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia Bahagian Tenom Datuk Rubin Balang menolak dakwaan bahawa beliau merupakan orang di belakang keputusan anaknya bertanding melawan calon Barisan Nasional (BN) di kawasan Parlimen Tenom.

ADUN Kemabong itu berkata beliau tidak ada kena-mengena dengan keputusan Riduan untuk bertanding sebagai calon Bebas yang kemudiannya menyertai Parti Kesejateraan Demokratik Masyarakat (PKDM).

“Dia membuat keputusan sendiri untuk menyertai parti KDM selepas presidennya Datuk Peter Anthony menawarkannya kepadanya,” kata Rubin.

Rubin berkata bahawa Peter menelefon Riduan pada 11 November dan menawarkannya keahlian parti itu sebelum hari pengundian bagi mengelak daripada melanggar undang-undang anti-lompat parti.

Riduan

“Saya diberitahu selepas Riduan dan penyokongnya bersetuju dengan tawaran itu, Peter menghubungi saya dan meminta saya datang ke pejabat parti KDM,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

“Mereka bertanya kepada saya sama ada saya mempunyai sebarang bantahan untuk Riduan menyertai parti mereka. Saya menjawab bahawa saya tidak mempunyai kuasa dan hak untuk membantah dan berbuat apa-apa kerana Riduan bukan lagi ahli Bersatu,” katanya sambil menambah bahawa Riduan telah meletak jawatan sebelum hari pencalonan.

“Saya meninggalkan pejabat sejurus selepas itu,” katanya.

Rubin menafikan telah melanggar pakatan pilihan raya antara Gabungan Rakyat Sabah dan BN dan kurang senang apabila ada pihak meminta supaya tindakan diambil terhadapnya tanpa bukti kesalahan.

Katanya, Riduan bertindak sendiri dan mempunyai hak untuk menentukan perjalanan politiknya,

Riduan ialah bekas ketua pemuda Bersatu di Tenom sebelum meletak jawatan untuk bertanding di Parlimen Tenom. Turut bertanding ialah Jamawi Jaafar (BN-GRS), penyandang Noorita Sual dari DAP, Ukim Buandi dari Warisan, dan Peggy Chaw (Bebas).

Parti KDM telah mengisytiharkan dirinya sebagai mesra GRS tetapi telah meletakkan calon di tujuh kerusi – empat menentang BN dan tiga menentang GRS.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top