‘Saya Pun Tak Tahu Kenapa Digelar Pengkhianat’ – Hishammuddin

hishammuddin.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Sembrong Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau tidak tahu mengapa dirinya dan sembilan lagi Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) digelar pengkhianat kerana menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri selepas PRU15.

Bendahari agung BN itu berkata, mereka akhirnya mengikut ketetapan parti dan menarik semula sokongan berkenaan.

“Sehingga hari ini saya tak tahu apa sebabnya kita dituduh sebagai pengkhianat. Saya cukup yakin bahawa apa yang telah berlaku, tidak ada benda yang patut kita apologetik sehingga dituduh mengkhianati perjuangan parti.

“Kalau mereka nak ambil tindakan, ambillah tak ada benda yang saya perlu bimbang,” katanya ketika ditemui media selepas ucapan dasar presiden pada Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2022 di Pusat Dagangan Dunia (WTC).

Hishammuddin berkata mereka menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Muhyiddin berdasarkan pendirian awal BN untuk tidak bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) bagi membentuk kerajaan.

“Kita konsisten sebelum ini kerana peringkat awal usaha nak bersama-sama dengan PH bercanggah dengan pendirian parti sendiri. Jadi kita buat SD berkenaan tetapi bila parti sudah buat keputusan, kita berkecuali pada satu ketika dahulu (tidak menyokong PH atau PN), kita tarik balik SD berkenaan.

“Selepas itu bila Agong bertitah, kita setuju wujudkan kerajaan perpaduan. Kita pun anggap itu kehendak parti lalu kita setuju. Jadi, di mana pengkhianatannya?,” soalnya.

Selain itu, beliau turut mengingatkan semua pihak bahawa rakyat di luar sana sudah muak dengan cara Umno dan BN bertelagah serta membuat tuduhan sesama sendiri.

“Saya nak ingatkan semua pihak, orang di luar sana sudah muak, bosan dengan cara kita berbalah, bertelagah, menuduh sesama kita kerana penting untuk parti lihat ke hadapan.

“Kita akan berdepan dengan pilihan raya negeri. Kita sudah kalah dalam pilihan raya umum. Saya harap apa yang kita dapat bincangkan dalam PAU tahun ini ialah hala tuju dan cara bagaimana dapat mengurangkan jurang kepercayaan orang ramai terhadap parti dan perjuangan.

“Itu lebih baik daripada hanya menggunakan platfom PAU ini untuk bercakaran berbalah sesama kita, tuduh menuduh sesama kita, serang menyerang sesama kita cukup-cukuplah,” katanya.

Semalam, Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau bersama Lembaga Disiplin Barisan Nasional (BN) akan memantau 10 Ahli Parlimen gabungan itu yang bertindak menyokong Muhyiddin yang juga pengerusi PN sebagai perdana menteri selepas PRU15 lalu.

Menurutnya, pemantauan dilakukan bagi memastikan tiada lagi gerakan pembentukan kerajaan dengan membelakangi keputusan parti. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top