Saya Cuma Beri Cadangan, Tok Mat Jawab Kritikan Digelar ‘Gila’

tok-mat.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pengusulan Perjanjian Malaysia Baharu sekadar satu cadangan sahaja, berikutan kritikan seorang menteri Sarawak yang menyifatkannya sebagai “gila”.

“Saya cuma cadang dan beri pandangan. Segala keputusan terpulanglah kepada pihak-pihak yang terlibat untuk menerokai jalan penyelesaian yang terbaik untuk semua.

“Saya percaya bahawa keputusan itu pasti berdasarkan ‘win-win solution’,” katanya kepada FMT.

Pada 2 Julai, Mohamad mencadangkan supaya kepimpinan BN Sabah mengusulkan Perjanjian Malaysia Baharu sebagai jalan ke hadapan yang lebih konkrit ke arah merealisasikan hak dan tuntutan negeri itu dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Beliau berkata perjanjian baharu itu perlu ditunjangi semangat, konteks dan aspirasi baharu dalam memugar seterusnya mengembalikan hak serta kepentingan Sabah namun pada masa sama, menguatkan Persekutuan Malaysia.

Bagaimanapun, cadangan itu dibidas oleh Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah dengan mengatakan bahawa pemimpin politik tidak sepatutnya mengubah perjanjian tersebut, hanya untuk kepentingan politik sahaja.

Karim turut menegaskan bahawa perjanjian MA63 adalah dokumen asas yang membawa kepada pembentukan sebuah negara.

Tambahnya, ia tidak boleh ditentukan atau ditukar secara unilateral, hanya kerana BN berkuasa di Sabah sekarang. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top