SATTA Jangka Prospek Cerah Industri Pelancongan Menjelang Mac 2021

liaw-satta.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemain industri pelancongan menjangkakan peningkatan yang perlahan di pasaran untuk suku pertama 2021 tetapi tetap optimis bahawa industri itu akan pulih dengan cepat apabila rakyat Malaysia mula menerima vaksin Covid-19 menjelang Mac tahun depan.

Sejurus program vaksinasi Covid-19 Malaysia dilancarkan, Presiden Persatuan Ejen Pelancongan dan Perjalanan Sabah (Satta), Datuk Seri Winston Liaw membuat spekulasi prospek cerah untuk tahun 2021.

“Reaksi berantai dari industri pelancongan akan mendorong ekonomi kita ke tahap baharu yang lebih tinggi dalam tempoh satu hingga dua tahun,” katanya ketika dihubungi untuk memberi komen mengenai kesan pandemik Covid-19 terhadap industri pelancongan dan prospek untuk tahun 2021.

Liaw mengatakan industri pelancongan telah merudum sejak Februari tahun ini disebabkan oleh Covid-19 dan akhirnya perniagaan menjunam menjadi sifar ketika Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dilaksanakan pada 18 Mac, mengakibatkan penutupan sepenuhnya industri tersebut.

“Pada bulan Mei, pasaran pelancongan melambung sedikit semasa fasa Bersyarat MCO (PKPB).

“Semasa fasa Pemulihan MCO (PKPP), kerajaan melonggarkan sekatan perjalanan antara negeri.

“Kerajaan mahupun swasta bekerja sama untuk mempromosikan pelancongan domestik dan hanya ada sedikit peningkatan.

“(Ketika itu) Pemain industri gembira melihat cahaya di hujung terowong.”

Malangnya setelah pilihan raya negeri, kata Liaw, Sabah dilanda masalah besar ketika jumlah kes Covid-19 melonjak dan semakin banyak kluster muncul, membantutkan usaha ke arah pemulihan.

Katanya, kerajaan tidak mempunyai pilihan selain menguatkuasakan kembali PKP, yang menyebabkan terjadi penurunan sekali lagi dalam sektor pelancongan.

Lebih jauh lagi, katanya, moratorium pembayaran pinjaman yang berakhir pada bulan September menyukarkan banyak ejen pelancongan, resort dan pengendali pelancongan untuk menanggung kos ‘overhead’ yang tinggi.

Akibatnya, banyak pemain pelancongan cenderung berhenti atau memberhentikan sekurang-kurangnya dua pertiga kakitangan mereka.

“Sebilangan besar pemain industri mengarahkan pekerjanya bekerja dari rumah pada hari berselang hari, yang bermaksud bekerja selama tiga hari setiap minggu dengan separuh gaji atau cuti tanpa gaji.”

Ketika institusi kewangan meneruskan pembayaran balik pinjaman, Liaw kesal kerana banyak organisasi yang telah mati memutuskan untuk menutup sementara sehingga perbatasan antarabangsa dibuka semula.

“Mereka perlu menyimpan dana mereka sebagai persediaan menghidupkan kembali perniagaan pelancongan mereka setelah perbatasan antarabangsa dibuka kembali.”

Menurutnya lebih daripada 80 peratus pemain industri ditutup atau tidak aktif buat sementara waktu.

 

“Kakitangan mereka diminta mencari pekerjaan lain atau membuat strategi pemasaran untuk menjual makanan laut atau segala jenis barang keperluan untuk menampung nafkah kepada keluarga mereka.”

Menurutnya beberapa pekerja industri pelancongan menjadi penghantar Grab, yang perniagaannya kini lebih baik daripada pra-Covid-19.

Namun demikian, kata Liaw, Satta mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana telah memberikan dana bantuan secara ‘one-off’ sebanyak RM4,000 kepada setiap agensi pelancongan untuk membantu majikan meringankan beban mereka.

“Walaupun kita tidak dapat bergantung pada pemerintah untuk memberikan bantuan jangka panjang, kita merasa senang dengan keprihatinan itu.”- Borneo Post

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top