Sarawak Had 20 Orang Sertai Makan Besar

makan-besar.jpg
Kongsi Bersama

Upacara makan besar sempena Tahun Baharu Cina di Sarawak, satu-satunya negeri yang tidak berada di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP), tidak hanya terhad kepada penghuni rumah yang sama saja, kata seorang menteri muda pada Jumaat.

Menteri Muda Pelancongan, seni dan budaya Sarawak Datuk Sebastian Ting memberitahu The Borneo Post, Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri akan membenarkan sehingga 20 orang menghadiri upacara makan besar, yang mesti diadakan di rumah.

Tambahnya, undang-undang kerajaan Sarawak adalah berbeza dengan negeri lain kerana satu-satunya negeri yang masih di bawah PKP bersyarat.

Prosedur operasi standard (SOP) negeri untuk upacara makan besar “mengambil kira ahli keluarga termasuk adik-beradik, anak saudara yang tinggal di bandar atau negeri yang sama. Adalah tidak logik untuk tidak membenarkan mereka mengamalkan tradisi zaman berzaman ini,” katanya.

Kerajaan negeri juga akan membenarkan aktiviti kunjung mengunjung pada hari pertama Tahun Baharu Cina, tetapi hanya terhad kepada 20 ahli keluarga pada satu-satu masa.

Tuan rumah akan diminta menyediakan alat pengimbas suhu sementara tetamu perlu mendaftarkan diri mereka melalui MySejahtera, Qmunity atau secara manual.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top