SAPP keluar PN

Yong-teck-lee.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Progresif Sabah (SAPP) secara rasmi telah menarik diri daripada Perikatan Nasional (PN), keputusan yang dibuat semasa mesyuarat majlis tertinggi parti itu pada 23 November.

Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee berkata, ibu pejabat PN telah dimaklumkan secara rasmi mengenai keputusan tersebut bulan lalu.

Yong berkata, telah cukup jelas bahawa PN ingin bertanding dalam pilihan raya Sabah yang akan datang, suatu pendirian yang bertentangan dengan pendirian dan dasar jangka panjang SAPP bahawa kesemua 73 kerusi DUN negeri hanya perlu ditandingi oleh parti-parti tempatan Sabah.

“Pendirian SAPP selaras dengan MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dan autonomi untuk Sabah.

“Kami tidak boleh berkompromi terhadap komitmen kami untuk memastikan bahawa pilihan raya bagi Dewan Undangan Negeri Sabah kekal di bawah kuasa parti-parti tempatan sahaja, bebas daripada campur tangan parti-parti yang berpusat di Malaya,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, SAPP memegang dwi keahlian ia dengan PN dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top