Sambutan Hari Sabah hasil perjuangan yang tidak mengenal lelah

dr-jefrey-hari-sabah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah tidak pernah berkompromi dengan kemerdekaan yang diperjuangkan tanpa jemu oleh para pengasasnya.

Timbalan Ketua Menteri I Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata tanggungjawab kini terletak kepada kerajaan negeri untuk menguruskan kemerdekaan itu dengan bijak.

“Enam belas hari selepas kemerdekaan kita, pada 16 Sept 1963, kerajaan kita bersetuju dengan pembentukan Malaysia,” kata Kitingan sempena sambutan Hari Sabah yang diadakan di Dataran Pisompuruan, Tambunan, semalam.

Katanya, Sabah dilahirkan sebagai sebuah negara bangsa pada 31 Ogos 1963, lengkap dengan bendera, lagu kebangsaan dan perlembagaan sendiri.

“Jadi marilah kita semua bergembira dan meraikan Hari Sabah sebagai peristiwa penting dalam sejarah kita.

“Satu hari kita mengambil alih tanggungjawab untuk mentadbir, membangun dan menguruskan hal ehwal kita sendiri,” kata Kitingan yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan negeri.

Secara peribadi, Kitingan berkata usaha untuk mendapatkan pengiktirafaan bagi kemerdekaan Sabah adalah satu perjalanan yang hampir mematahkan jasadnya tetapi bukan rohnya.

“Seperti yang anda ingat, saya telah ditangkap dan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selama hampir tiga tahun kerana dosa memperjuangkan hak Sabah.

“Namun, tahun-tahun pemenjaraan itu hanya membakar semangat saya untuk memperjuangkan hak Sabah untuk tadbir urus sendiri dan untuk pengiktirafan yang sepatutnya,” kata Kitingan.

Sama ada orang memilih untuk mengakuinya atau tidak, beliau berkata Sabah menjadi negara merdeka pada 31 Ogos 1963, apabila pemerintahan penjajah British berakhir.

“Pemimpin kita yang dipilih secara tempatan mengambil tampuk pemerintahan dan membangunkan tanah air kita.

“Peristiwa penting ini berlaku sebelum pembentukan Malaysia pada 16 Sept 1963,” katanya.

Beliau berkata, para pemimpin Sabah yang terdahulu, yang berkhidmat sebagai penggubal undang-undang yang dipilih dan wakil rakyat yang sebenar, membuat resolusi sebulat suara pada 8 Ogos 1963, untuk menentukan sendiri masa hadapan wilayah ini.

Mereka kemudiannya mengisytiharkan Sabah merdeka pada 31 Ogos, tanpa mengira sama ada Malaysia akan dibentuk pada tarikh itu, katanya.

“Keputusan ini adalah sepenuhnya selaras dengan Prinsip 1541 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” tambahnya.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor yang merasmikan majlis itu dan kerajaan negeri serta pasukan penganjur kerana telah melancarkan acara itu dalam tempoh 29 hari sahaja.

Beliau menyeru orang ramai untuk meraikan kedua-dua tarikh bersejarah itu dan mengakui ia merupakan detik penentu yang akan membentuk masa kini dan akan mempengaruhi masa depan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top