Salleh pertahankan hak Sabah ke atas 40% dalam Perlembagaan Persekutuan

SSK.jpg

DSP Dr Salleh Tun Said (gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mempertahankan bahawa Sabah berhak ke atas 40% daripada hasil negeri seperti yang termaktub dalam perlembagaan Persekutuan.

Menurutnya peratusan khusus hak perlembagaan itu bukanlah perkara utama yang perlu dijadikan isu.

Salleh yang juga ADUN Usukan berkata rakyat Sabah kini menaruh harapan agar kerajaan Persekutuan komited untuk menghormati hak-hak tersebut.

Beliau berkata, rakyat Sabah juga mahu diberikan ruang untuk menentukan sendiri angka tepat yang seharusnya dituntut jika tiada persetujuan bersama, kerana ia mencerminkan kehendak rakyat.

Salleh berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tuntutan Sabah terhadap 40% hasil negeri semasa berucap pada majlis Sambutan Kaamatan Peringkat Kebangsaan di Penampang pada Jumaat.

Anwar menyatakan peruntukan persekutuan RM16 bilion untuk Sabah tahun ini, melebihi 40 % bahagian hasil yang layak dituntut oleh negeri ini.

Beliau turut menekankan komitmen kerajaan dalam menangani isu tertunggak berkaitan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Sabah terus mendesak kerajaan Persekutuan agar mengembalikan 40% bahagian hasil seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 112C Perlembagaan Persekutuan, menjadikannya isu penting dalam rangka kerja MA63. – JESSELTON TIMES

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top