Saintis cipta model AI ramal kematian dengan tepat

AI.jpg
Kongsi Bersama

MODEL kecerdasan buatan (AI) yang dibangunkan oleh pasukan penyelidik antarabangsa telah menunjukkan keupayaan untuk meramalkan peristiwa masa depan dalam kehidupan manusia, termasuk masa kematian mereka.

Life2vec yang dipanggil model pengubah yang dilatih pada jumlah data besar untuk meramal pelbagai aspek kehidupan seseorang telah dicipta oleh saintis di Denmark dan Amerika Syarikat.

Selepas diberi data daripada rekod kesihatan dan demografi Denmark untuk enam juta orang seperti masa lahir, persekolahan, pendidikan, gaji, perumahan dan kesihatan, model AI telah dilatih untuk meramal perkara yang akan berlaku seterusnya.

Menurut penciptanya, Life2vec menunjukkan keupayaan yang menakutkan untuk meramal bila orang akan meninggal berdasarkan analisis data.

Sebagai contoh, apabila diuji pada sekumpulan orang yang berumur antara 35 dan 65 tahun, separuh daripadanya meninggal dunia antara 2016 dan 2020, ia dapat meramalkan siapa yang akan meninggal dan siapa yang akan hidup dengan ketepatan 78 peratus.

Pasukan penyelidik yang diketuai oleh Profesor Sune Lehmann Jørgensen dari Universiti Teknikal Denmark menunjukkan bahawa Life2vec dilatih secara eksklusif pada data dari Denmark, jadi hasilnya mungkin tidak sama untuk orang di negara lain.

Walau bagaimanapun, Jørgensen juga menekankan bahawa model seperti ini tidak sepatutnya jatuh ke tangan syarikat, walaupun mereka mungkin menggunakan teknologi sedemikian pada kita.

“Jelas sekali model kami tidak seharusnya digunakan oleh syarikat insurans kerana keseluruhan idea insurans ialah dengan berkongsi kekurangan pengetahuan tentang siapa yang akan menjadi orang yang tidak bernasib baik ditimpa beberapa insiden atau kematian atau kehilangan beg galas anda,” kata Jørgensen.

Life2vec pada masa ini tidak tersedia untuk digunakan oleh orang ramai, tetapi penciptanya mengesyaki bahawa model serupa telah dibangunkan dan digunakan oleh syarikat teknologi besar dengan jumlah data yang besar untuk melatihnya.

Walaupun terdapat implikasi etika menggunakan model AI yang mampu menganggarkan berapa lama anda boleh hidup dengan ketepatan yang mengejutkan, terdapat satu kelebihan yang tidak dapat dinafikan iaitu ramalan sedemikian boleh membantu anda mengelakkan kematian sebelum waktunya.

“Rangka kerja kami membolehkan penyelidik menemui mekanisme berpotensi yang memberi kesan kepada hasil kehidupan serta kemungkinan yang berkaitan untuk campur tangan yang diperibadikan,” tulis salah seorang ahli pasukan yang mencipta Life2vec.- Relevan

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top