Sabah Tiada Timbalan Ketua Menteri Cina Buat Pertama Kali

TKM2-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kabinet baharu Sabah buat pertama kalinya tidak mempunyai timbalan ketua menteri yang mewakili masyarakat Cina.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Mohd Noor, yang mengetuai pemerintahan Gabungan Rakyat Sabah (GRS), hanya mengatakan bahawa beliau akan meneliti perkara itu.

Hajiji enggan memberi komen lebih lanjut apabila didesak oleh wartawan, sebaliknya berkata akan ada pengumuman apabila sampai masanya.

Menurut pemerhati politik, Hajiji tidak mempunyai banyak pilihan kerana tidak ada komponen GRS yang berjaya memenangi kerusi majoriti Cina dalam pemilihan Sabtu lalu.

“Ini menyebabkan pertama kalinya dalam sejarah Sabah (selepas sistem tiga ketua menteri diperkenalkan) tidak ada wakil China sebagai timbalan ketua menteri dalam kabinet negeri,” kata seorang penganalisis politik, yang enggan disebut namanya.

Katanya, semua 38 kerusi yang dimenangi GRS ditambah tiga kerusi bebas adalah dari komuniti bumiputra Islam dan bumiputra.

Parti Bersatu Sabah (PBS), yang berkuasa dari tahun 1985 hingga 1994, telah memperkenalkan tiga jawatan timbalan ketua menteri untuk menggambarkan tiga kaum utama di negeri ini.

Sistem ini diteruskan oleh pemerintah selepas itu dan kadang-kadang, parti pemerintah menggunakan menggunakan adun yang dilantik dari mana-mana komuniti yang gagal mendapat sokongan untuk mengisi jawatan itu.

Penganalisis berkenaan menjelaskan bahawa tidak ada peraturan khusus yang mengatakan bahawa mana-mana tiga timbalan ketua menteri mesti berasal dari komuniti tertentu.

Beliau juga berkata apa yang Hajiji lakukan dalam memilih tiga timbalannya semalam adalah untuk mencerminkan komposisi parti berdasarkan kekuatan mereka.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top