Sabah tak dibenar import beras

mat-sabu.jpg

Mohamad Sabu (gambar fail)

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Kerajaan setakat ini belum membenarkan Kerajaan Sabah mengimport sendiri beras bagi mengimbangi bekalan dan harga makanan itu.

BHarian dalam laporannya hari ini memetik Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu sebagai berkata ini kerana pihaknya masih yakin dasar pengimportan beras yang sedang dilaksanakan ketika ini, adalah kaedah terbaik dalam menangani cabaran semasa dan mendatang.

“Dasar ini menjadi mekanisme utama yang memberikan keupayaan kepada negara menghadapi cabaran ketidakstabilan harga beras antarabangsa.

“Ini kerana dasar pengimport utama menjadi mekanisme yang berfungsi sebagai benteng untuk melindungi industri padi dan beras tempatan daripada terdedah kepada ketidaktentuan kedudukan pasaran antarabangsa,” katanya.

Mohamad dilaporkan berkata demikian dalam jawapan bertulis yang dimuat naik pada laman web Parlimen, semalam, bagi menjawab soalan Isnaraissah Munirah Majilis (WARISAN-Kota Belud) yang meminta penjelasan kerajaan adakah akan membenarkan Sabah mengimport sendiri beras bagi mengimbangi bekalan dan harga beras melalui pendekatan lebih rapi, berdasarkan landskap sosial serta keunikan geografi.

Bagi mengimbangi bekalan dan harga beras dalam konteks Sabah, Labuan dan Sarawak, Mohamad berkata, kerajaan bersetuju memberikan subsidi sebanyak RM950 bagi setiap tan untuk beras putih import (BPI) mulai 5 bulan lalu.

Melalui kaedah ini, beliau berkata, harga runcit BPI di kedua-dua negeri ini akan menjadi harga maksimum RM31 bagi 10 kilogram (kg).

Beliau berkata, langkah ini diambil memandangkan pengeluaran beras putih tempatan (BPT) di Sabah dan Sarawak adalah terhad, selain penduduk di kedua-dua negeri dapat menikmati harga BPI pada harga berpatutan.

“Berdasarkan perkara ini, sebarang keputusan mengenai perubahan dasar pengimport utama beras ini wajib mengambil kira kebajikan dan pendapatan pesawah, kestabilan serta jaminan bekalan makanan negara,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top