Sabah sedia peruntukan besar untuk pendidikan rakyat

CM-Pendidikan.jpg

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor diiringi Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah, Datuk Raisin Saidin (dua kiri) menyampaikan Anugerah Tokoh Kepimpinan Pengurusan Pendidikan PPD Tuaran kepada Datuk Tah Niah Haji Jaman sempena Majlis Apresiasi Pengurusan Sekolah 2023 (MAPeNS) Pejabat Pendidikan Daerah Tuaran, The Klagan Regency, 1Borneo Hypermall, Kota Kinabalu pada Khamis.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri akan terus memperuntukkan bajet yang besar bagi memastikan rakyat Sabah mendapatkan pendidikan yang sempurna di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, pelbagai inisiatif bantuan pendidikan disediakan oleh kerajaan negeri bagi memperkasakan prestasi pendidikan di Sabah.

Menurutnya, antaranya adalah sejumlah RM101 juta untuk biasiswa dan dermasiswa kepada pelajar yang melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi, pada tahun ini.

“Saya meminta warga pendidik terus melakar kejayaan, bersemangat dan menunjukkan budaya kerja berprestasi tinggi untuk melahirkan modal insan yang terdidik serta mampu bersaing di persada global,” katanya ketika merasmikan Majlis Apresiasi Pengurusan Sekolah (MAPenS) Pejabat Pendidikan Daerah (PPD)Tuaran Tahun 2023 di sini, semalam.

Beliau berkata, dunia pada hari ini menuntut modal insan yang berjiwa kental dan cemerlang agar dapat bersama-sama membina negara bangsa.

“Pembangunan pendidikan sentiasa diberikan keutamaan oleh kerajaan negeri, kerana pendidikan penting untuk mengubah nasib anak bangsa.

“Ini selaras dengan Pelan Pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang mana pembangunan modal insan antara agenda utama yang diberi penekanan oleh kerajaan negeri.

“Justeru, peranan dan sumbangan guru amat penting dan bermakna dalam memastikan generasi baharu yang lahir dapat memenuhi segala ruang dan peluang yang ada sekali gus mendepani apa jua cabaran yang datang,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menggesa supaya warga pendidikan di negeri ini, khususnya di Tuaran melakukan anjakan perubahan dan penambahbaikan untuk meningkatkan pencapaian pendidikan termasuk sahsiah pelajar di sekolah masing-masing.

Mengenai majlis itu, Hajiji berkata, kerajaan negeri terus komited untuk menyokong segala aktiviti yang mengiktiraf sumbangan guru di negeri ini.

Justeru, beliau berkata, pelaksanaan MAPenS PPD Tuaran 2023 amat signifikan dengan objektif utamanya iaitu memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada kecemerlangan pengurusan sekolah dan peranan warga pendidik.

“Saya berharap anugerah ini menjadi penyuntik semangat untuk terus berusaha dan memberikan sumbangan yang terbaik kepada pembangunan pendidikan di daerah ini.

“Pada masa sama, warga pendidik perlu terus berusaha memacu tenaga demi melahirkan modal insan yang mempunyai jati diri tinggi dan berupaya merealisasikan hasrat dan aspirasi negara. Komitmen guru mampu memperkembangkan potensi, mengetengahkan bakat dan kebolehan murid,” katanya.

Menurutnya, kerajaan negeri juga akan terus bekerjasama dengan Persekutuan dalam usaha meningkatkan pembangunan pendidikan di negeri ini.

Berhubung isu prestasi pelaksanaan sekolah-sekolah daif di negeri ini, beliau berkata, kerja menaik taraf sekolah daif kini sedang rancak dilaksanakan.

Semua usaha yang dilaksanakan itu katanya, bertujuan memberi keselesaan kepada pelajar dan guru.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top