Sabah secara rasmi minta pembenihan awan dilakukan

safar-untong.jpg

DSP Safar Untong

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah secara rasmi telah menulis surat kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) meminta supaya operasi pembenihan awan dijalankan berikutan kekeringan kawasan tadahan sungai dan terjadinya banyak kebakaran hutan di seluruh negeri.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk Seri Safar Untong memberitahu demikian pada Isnin.

“Kita berharap ia akan selesai minggu ini,” katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri berharap pembenihan awan dapat dilakukan di semua kawasan tadahan air termasuk di Pulau Sebatik Tawau di mana empangan itu telah kering sejak enam minggu lepas berikutan musim panas dan kering.

Beratus-ratus penduduk kampung merayu bantuan selepas sumber air graviti mereka di kawasan Tuaran di kaki Gunung Kinabalu kering awal bulan ini.

Anggota bomba juga telah bekerja keras memadam kebakaran belukar, hutan dan tanah gambut sejak sebulan lalu dan kini menggunakan helikopter untuk melakukan pengeboman air untuk memadamkan kebakaran di kawasan berbukit yang tidak dapat diakses oleh jentera bomba.

Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya baru-baru ini berkata pakar cuaca menjangkakan musim kering Sabah akan berterusan sehingga Mei.

Bagaimanapun, beliau berkata empangan – kecuali empangan Pulau Sebatik di Tawau – boleh menampung keperluan air selama tiga bulan lagi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top