Sabah rancang sekolah untuk kanak-kanak autisme

james-ratib.jpg

Kredit foto: FB YB Datuk James Ratib

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah sedang merancang untuk menubuhkan sekolah untuk kanak-kanak autisme tahun ini, kata Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Datuk James Ratib.

Beliau berkata kerajaan Sabah berharap untuk memulakan projek perintis pada akhir tahun ini dengan pembiayaan Jabatan Kebajikan Negeri.

Kertas kerja mengenainya sedang disediakan untuk Kabinet negeri mempertimbangkan cadangan itu, tambahnya.

Ratib berkata terdapat kira-kira 14,000 kanak-kanak autisme di Sabah dan adalah perlu bagi negeri ini untuk membantu menangani isu itu terutama dalam menyediakan sekolah untuk mereka.

“Penubuhan sekolah sedemikian akan membantu kerana yuran di sekolah swasta untuk kanak-kanak berkeperluan khas adalah sangat mahal.

“Langkah penubuhan sekolah itu akan membantu meringankan beban kewangan ibu bapa yang mempunyai anak autisme,” katanya pada majlis Mengangkat Sumpah Ahli Jawatankuasa 2023-2025 Persatuan Warga Emas Sabah di sini kelmarin.

Dalam pada itu, beliau berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat sedang membuat perjanjian dengan semua pengendali penjagaan kanak-kanak untuk memberi taklimat dan maklumat terkini kepada mereka tentang keperluan untuk sentiasa memastikan kanak-kanak di bawah jagaan mereka selamat.

“Jabatan dan pihak berkuasa juga akan menjalankan pemeriksaan mengejut di pusat jagaan kanak-kanak yang berdaftar.”

Ratib juga berkata talian hotline mungkin disediakan untuk orang ramai membuat aduan mengenai pusat jagaan kanak-kanak.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top