Sabah pandang serius amaran notis merah terhadap Semporna – Christina

christina.jpg

Christina Liew

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah telah mengambil langkah sewajarnya berikutan laporan mengenai aduan pelancong berhubung isu kesihatan dan kebersihan di Semporna.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Christina Liew berkata kerajaan negeri memandang serius amaran yang dikeluarkan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing berhubung aduan itu.

Tiong baru-baru ini berkata kementeriannya melalui agensinya akan mengeluarkan amaran notis merah kepada pengunjung agar tidak pergi ke Semporna, sebagai langkah terakhir, jika aduan pelancong tidak diselesaikan.

“Kami sedang mengambil tindakan yang sewajarnya. Saya segera melaporkan kes itu kepada Ketua Menteri (Datuk Seri Hajiji Noor) yang telah mengarahkan pihak berkuasa yang berkenaan untuk mengambil tindakan pembaikan,” katanya, dalam satu kenyataan pada Ahad.

“Pada hari Jumaat, Majlis Daerah Semporna mengeluarkan laporan sebagai respons kepada isu yang dibangkitkan oleh menteri persekutuan pada Khamis,” katanya.

Beliau menjelaskan aspek kebersihan awam, kesihatan dan keselamatan di kawasan bandar adalah dalam bidang kuasa Majlis Daerah Semporna dan Pejabat Daerah.

Sebaliknya, katanya, Taman Laut Tun Sakaran dan Taman Pulau Sipadan, yang terletak jauh dari bandar itu, berada di bawah seliaan Taman-Taman Sabah, yang merupakan salah satu agensi di bawah kementeriannya, dan sentiasa dijaga kebersihannya.

Laporan Majlis Daerah Semporna itu mengandungi penjelasan dan menyentuh situasi sebenar yang perlu diberi perhatian agar masalah yang diketengahkan Tiong tidak menjejaskan aktiviti pelancongan di Semporna secara keseluruhannya.

Menurut Tiong, aduan pelancong tertumpu kepada kebersihan yang tidak memuaskan seperti sampah yang bertaburan di pelbagai tempat, kes keracunan makanan, serangan serangga perosak dan perkhidmatan hospitaliti yang lemah.

Beliau kemudiannya memberi amaran bahawa notis merah akan dikeluarkan sekiranya keadaan berterusan.

Beliau juga meminta Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri serta pihak berkaitan untuk mengemukakan cadangan dan pelan tindakan bagi menyelesaikan aduan itu dalam tempoh tiga hari.

Laporan Majlis Daerah Semporna menyatakan bahawa isu yang dibangkitkan tidak menggambarkan keadaan sebenar kerana kejadian keracunan makanan dianggap sebagai kes terpencil.

Tambahan pula, maklum balas positif daripada pengunjung menunjukkan tahap kebersihan di daerah ini telah meningkat dengan ketara berbanding sebelum ini.

Bagaimanapun, majlis mengaitkan sampah terapung di sekitar pulau-pulau luar pesisir itu sebagai pembuangan sampah sembarangan oleh perkampungan air di kawasan pantai, sambil menambah bahawa rancangan sedang dibuat untuk meningkatkan kekerapan aktiviti pembersihan marin.

Pada masa ini, langkah sedang diambil untuk memindahkan setinggan dengan tujuan meminimumkan risiko pembuangan sampah di perairan, kata majlis itu.

Sesi pertemuan akan diadakan dengan penduduk pulau untuk mendidik mereka tentang kepentingan menjaga kebersihan perairan di Semporna.

Majlis itu berkata ia akan mempergiatkan usaha memastikan kebersihan premis perniagaan dan persekitaran melalui unit operasi luarannya.

Pekeliling akan diedarkan kepada semua pengusaha premis perniagaan seperti kedai makan dan kemudahan seperti hotel, resort dan homestay bagi meningkatkan tahap kebersihan mereka.

Satu sesi pertemuan dengan semua pemilik perniagaan juga dijadualkan pada hari ini dengan melibatkan 200 hingga 300 peserta.

Setakat ini, pejabat kesihatan daerah telah memeriksa 397 kedai makan dan mengeluarkan notis kompaun atas pelbagai kesalahan, menurut laporan itu.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top