Sabah MM2H terima sambutan ‘luar biasa’

christina.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Program Sabah-Malaysia My Second Home (Sabah MM2H) mendapat sambutan yang “luar biasa” walaupun tidak mendapat kelulusan daripada kerajaan persekutuan, kata Datuk Christina Liew.

Menurut Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah itu, sejak permohonan mula dibuka pada 1 Julai lalu, sambutan terhadap program tersebut amat menggalakkan.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita selepas menyaksikan AirAsia dan Lembaga Pelancongan Sabah (STB) menandatangani kerjasama strategik untuk meningkatkan industri pelancongan, di sini, pada Khamis.

“Kami telah menerima pertanyaan dari seluruh dunia, terutamanya Asia Tenggara… malah rakyat Amerika,” katanya.

Liew berkata dia tidak mempunyai angka permohonan yang tepat tetapi ia adalah dalam ratusan hingga seribu.

“Bukan setiap permohonan akan diluluskan, ia bergantung jika mereka memenuhi syarat-syaratnya,” katanya.

Sabah MM2H pernah menjadi kontroversi apabila Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya persekutuan (MOTAC) mengatakan ia tidak pernah menerima dan meluluskan sebarang kriteria untuk program MM2H Sabah, sambil menambah bahawa Sabah telah melancarkannya secara unilateral.

MOTAC juga berkata ia berharap sebarang keputusan lanjut oleh Sabah mengenai program MM2Hnya harus mematuhi peraturan dan peraturan di bawah Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482).

Sabah melancarkan program MM2H Sabah pada 30 Jun lepas.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top