Sabah mesti tegas dalam memperjuangkan haknya, kata ADUN Tungku

Assafal.jpg

Assafal Alian (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah mesti lebih tegas dalam memperjuangkan haknya, terutama apabila mendapat peruntukan yang diumumkan, kata ADUN Tungku Assafal Alian.

Beliau berkata Sabah tidak boleh bergantung kepada “hubungan baiknya” dengan kerajaan persekutuan dan terus mempercayai dan menunggu apa yang menjadi hak milik negeri itu.

Beliau berkata “hubungan baik” seperti ini meletakkan Sabah dalam kedudukan mundur seperti sekarang, di mana pembangunan tertangguh, peruntukan dikurangkan malah hak di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) tidak ditunaikan.

“Kita mesti menjadikan ini sebagai kewajipan undang-undang untuk dipatuhi oleh kerajaan persekutuan supaya apa yang menjadi milik kita diberikan sewajarnya,” kata Assafal pada persidangan dewan undangan negeri pada hari Rabu lepas.

Beliau menggesa kerajaan negeri menyemak semula perlembagaan negeri dan persekutuan bagi memastikan Sabah dimasukkan dalam perkara seperti ini demi pembangunan dan kesejahteraan negeri.

Menteri Kewangan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun, yang juga ADUN Karanaan, berkata beliau mengambil perhatian terhadap pandangan itu sebagai satu bentuk motivasi kepada pemimpin negeri untuk menjalankan tugas dengan lebih baik dan berkata untuk mencapai matlamat bersama, perpaduan di kalangan pemimpin adalah penting.

Menjawab gesaan agar peruntukan diberikan terus kepada negeri selepas pengumuman, beliau berkata tabung amanah perlu diwujudkan sekiranya dana yang diterima tidak digunakan sepenuhnya jadi ia tidak perlu dikembalikan kepada kerajaan Persekutuan.

Masidi juga mengulangi komitmen negeri untuk berjuang berterusan untuk mendapatkan kembali 40% hasil bersih yang terhutang kepada negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri menerima bayaran interim kira-kira RM300 juta beberapa hari lalu, tetapi perjuangan dan gesaan supaya 40% itu dikembalikan akan diteruskan sehingga ia dikembalikan.

 

Berita asal: The Star

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top