Sabah Masih Ditadbir Ordinan Perlombongan Sabah 1960

Jbtn-ukur.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) di sini menjelaskan bahawa undang-undang berkanun yang mengawal aktiviti perlombongan di Sabah masih dikawal oleh Ordinan Perlombongan Sabah 1960 (SMO 1960).

Wakil Jabatan Robert Robin Milip berkata oleh itu, Akta Pembangunan Perlombongan 1994, yang disebut semasa pembentangan Skim Perlombongan Operasi (OMS) baru-baru ini, tidak terpakai di Sabah.

“Mana-mana OMS dikawal selia oleh SMO 1960. Ketua Menteri Sabah telah melantik Pengarah Tanah dan Ukur sebagai Ketua Inspektor Galian menurut Seksyen 2 SMO 1960. Ia ditandatangani pada 28 Disember 2022 dan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2023.

“Dengan langkah ini, Setiausaha Jabatan Tanah dan Ukur dan Sumber Asli (SUHB) sedang dalam proses mengukuhkan Undang-undang Perlombongan kami dengan cara mewujudkan peraturan perlombongan menurut Seksyen 28 SMO 1960.

“Matlamatnya adalah untuk mengawal selia OMS yang juga akan relevan dengan aspek Alam Sekitar, Pekerjaan, Keselamatan, Kesihatan dan Hasil serta Pemulihan dan Penutupan Lombong,” jelas Milip dalam satu kenyataan di sini, pada Jumaat.

Beliau menjelaskan laporan salah media yang menyatakan mana-mana skim operasi perlombongan (OMS) perlu mendapat kelulusan Pengarah Mineral Malaysia (Sabah) sebelum kerja pembangunan atau aktiviti perlombongan di bawah Seksyen 10 Akta Pembangunan Mineral 1994.

“Apa yang dilaporkan adalah berdasarkan pembentangan OMS oleh Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (Sabah) semasa mesyuarat pertama Majlis Perlindungan Alam Sekitar (MPAS) yang diadakan pada 2 Mei lalu.

“Laporan berita itu perlu diperbetulkan kerana Sabah masih ditadbir oleh Ordinan Perlombongan Sabah 1960 (SMO 1960),” kata Milip yang mewakili Pengarah Tanah dan Ukur pada mesyuarat itu.- Daily Express

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top