Sabah Mahu Pertingkat Hubungan Dengan China Dalam Teknologi Pertanian

pertanian-sabah-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah berhasrat meningkatkan hubungan kerja dengan kerajaan China bagi membangunkan semula ekonomi dan menyusun semula industri pertaniannya.

Berucap semasa lawatan ke pejabat Konsulat Jeneral China di sini semalam, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata, pada masa ini, Sabah perlu bangkit dari segi ekonomi setelah melalui tahun suram akibat pandemik COVID-19.

“Sabah adalah sebuah negeri pertanian dan kami berusaha untuk meningkatkan industri ini ke tahap yang lebih tinggi melalui penggunaan teknologi 5G. China merupakan negara terkemuka dalam bidang teknologi, mencatat kejayaan demi kejayaan, mengatasi negara-negara lain di dunia.

“Oleh itu, sebagai timbalan ketua menteri, saya berharap China akan membantu Sabah dalam mencapai cita-citanya dan akhirnya meningkatkan taraf hidup kami ke tahap yang kami inginkan,” katanya.

Jeffrey berkata, kerajaan Sabah berterima kasih atas sokongan berterusan daripada kerajaan China melalui konsulatnya di Kota Kinabalu dan berharap kerjasama yang lebih erat pada masa depan.

Dalam ucapannya, Konsul Jeneral Liang Caide berkata, kesejahteraan rakyat Sabah selalu menjadi keutamaan pihaknya.

“Terutama dalam tempoh ini, Konsulat Jenderal bersedia memberikan bantuan sesuai dengan kemampuannya, untuk menyokong rakyat Sabah dalam mengatasi kesulitan,” tambahnya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top