Sabah Laksana Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara Bermula Selasa

hajiji-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan melaksanakan fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula esok, dengan mengekalkan sebahagian besar prosedur operasi standard (SOP) dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, kata Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor.

Beliau berkata menerusi fasa pertama itu, beberapa aktiviti sosial dan ekonomi dibenarkan beroperasi antaranya makan di dalam restoran, kedai makan dan restoran dalam premis hotel; gerai-gerai menjual sayur, ikan dan buah-buahan di tepi jalan raya; serta kedai gunting rambut.

“Perincian SOP negeri Sabah akan dikeluarkan dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hajiji berkata aktiviti sukan dan rekreasi tidak bersentuhan fizikal seperti senaman, golf, memancing dan berbasikal, adalah dibenarkan dalam fasa pertama PPN di Sabah.

Beliau berkata, aktiviti pembuatan dan perkilangan yang dibenarkan beroperasi juga akan diperluaskan kepada getah, simen dan cat, selain kilang berasaskan kayu dan perabot.

Kerajaan Sabah sebelum ini melaksana PKP 3.0 bermula 1 Jun lepas sehingga 14 Jun, sebelum dilanjutkan sehingga hari ini (28 Jun). – BERNAMA


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top