Sabah Kekalkan SOP PKPP

restoran-pak-mus.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Perniagaan di Semenanjung mungkin beroperasi di bawah peraturan yang lebih ketat  di bawah PKP 3.0, tetapi kerajaan GRS Sabah akan mengekalkan SOPnya di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

Portal berita FMT melaporkan bahawa dalam SOP yang dikemas kini, kerajaan Sabah memutuskan semua sektor ekonomi dan industri di bawah PKPP akan berjalan seperti biasa.

Pasar raya, pusat membeli-belah, kedai runcit dan pelbagai kedai dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 12 tengah malam.

Kedai makan, trak makanan, penjaja, medan selera juga dibenarkan beroperasi dalam had masa yang sama.

Pelanggan dibenarkan makan di restoran, termasuk di hotel, dengan SOP yang ketat, termasuk jarak fizikal 1m dan tempat duduk hingga 50% dari kapasiti meja.

Pasar harian dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 6 petang, tamu (pasar komunal) dan pasar berasaskan pertanian (pasar tani) dari jam 6 pagi hingga 2 petang. Ini tertakluk kepada kelulusan oleh pihak berkuasa tempatan masing-masing.

Walau bagaimanapun pasar malam tidak dibenarkan.

Kedai dobi, stesen minyak, kedai gunting rambut dan pusat SPA dan refleksologi, antara lain, juga boleh beroperasi dari jam 6 pagi hingga tengah malam, tetapi dengan SOP yang ketat.

Semalam, Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa perniagaan di Semenanjung dan Labuan hanya akan dibenarkan beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 8 malam di bawah PKP 3.0.

 

Sumber: FMT

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top