Sabah Kekal Tidak Benarkan Makan Di Restoran

restoran.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah tidak mempunyai rancangan untuk membenarkan makan di restoran, kata Datuk Seri Panglima Masidi Manjun setelah kerajaan pusat memanjangkan waktu operasi perniagaan seperti itu hingga 10 malam.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sabah itu, yang menjadi jurucakap negeri mengenai hal-hal Covid-19, mengatakan bahawa membenarkan makan di premis berkaitan akan menggagalkan matlamat untuk cuba membataskan pergerakan orang ramai semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Buat masa ini, Sabah akan melaksanakan peraturan yang mewajibkan pengusaha restoran, kedai dan gerai makan menjual makanan yang dimasak untuk menyediakan perkhidmatan bawa pulang dan pandu lalu sahaja.

“Masalahnya bukan mengenai dua orang pada satu meja, tetapi mengenai tidak menggalakkan orang melakukan perjalanan ke bandar. Kita telah membenarkan dua orang di dalam kereta membeli barang keperluan, ”katanya pada taklimat Covid-19 semalam.

Kelmarin, pemilik-pemilik kedai kopi di Semenanjung mendesak kerajaan untuk membenarkan makan di premis dengan dua orang di sebuah meja. Masidi berkata, kerajaan negeri belum menerima permintaan seperti itu dari kedai makan di Sabah.

Selain kedai makan, katanya stesen minyak di Sabah juga dibenarkan dibuka dari pukul 6 pagi hingga 10 malam.

Menjawab pertanyaan pihak tertentu yang mendakwa pusat urut, kedai yang menjual CD dan DVD, dan kedai barang kemas dibenarkan beroperasi walaupun terdapat PKP, Masidi mengatakan dua yang pertama pasti tidak dibenarkan beroperasi.

Walau bagaimanapun, kedai barang kemas dibenarkan dibuka semasa PKP kerana ia dianggap di bawah sektor perdagangan dan pengedaran. “Tidak semua orang menjual emas atau barang kemas di kedai tetapi banyak juga yang menjualnya melalui penjualan langsung. Ini adalah bahagian penting dalam ekonomi, “katanya.

Mengenai kemasukan penjawat awam termasuk guru dan polis yang bekerja atau dipindahkan ke negeri ini, Masidi berkata bahawa kakitangan ini, antara lain, mesti memberikan surat pertukaran atau penempatan mereka semasa tiba di Sabah.

Beliau juga berkata, sebilangan ibu bapa atau penjaga mengambil kesempatan untuk keluar membeli-belah setelah menurunkan anak mereka di sekolah untuk menduduki peperiksaan SPM.

Ini adalah sebab peningkatan jumlah kenderaan di bandar, katanya.

“Kerajaan negeri memandang serius hal ini dan ingin menasihati orang ramai untuk mengikuti peraturan membeli barang keperluan hanya dalam jarak 10 km dari rumah mereka. Polis tidak akan teragak-agak mengeluarkan notis kompaun kepada mereka yang didapati melanggar peraturan ini, ”kata Masidi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top