Sabah kekal penggunaan bahasa Inggeris sebagai pilihan dalam surat-menyurat

Datuk-Dr-Ahemad-Sade.jpg

Datuk Dr Ahemad Sade

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah akan mengekalkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai pilihan dalam semua surat-menyurat rasminya sehingga diberitahu kelak, kata Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan) Datuk Dr Ahemad Sade.

Ahemad berkata ini akan menjadi amalan sehingga diputuskan sebaliknya oleh pucuk pimpinan negeri.

“Ini (arahan) diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan jadi, kita akan lihat secara terperinci,” katanya selepas satu majlis di sini pada Khamis.

Persoalan sama ada mahu mengikut dasar ini, katanya, akan dibincangkan dalam pertemuan dengan pucuk pimpinan negeri menjelang atau selepas persidangan DUN yang dijadualkan pada akhir November ini.

“Buat masa ini seperti biasa, kedua-dua bahasa (Bahasa Melayu dan Inggeris) boleh digunakan,” tambahnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Rabu berkata surat rasmi yang dihantar kepada jabatan kerajaan mestilah dalam bahasa Melayu.

Anwar berkata surat yang tidak dihantar dalam bahasa kebangsaan akan dikembalikan kepada pengirim.

Sebagai reaksi balas Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak Datuk Seri Datuk Seri Mohamad Abu Bakar Marzuki berkata Sarawak tidak berhasrat untuk mengikut arahan daripada PM itu.

Sementara itu, di Sabah pula para pemimpin di negeri ini telah memberikan maklum balas yang kurang memberangsangkan terhadap arahan tersebut.

Bekas ketua menteri Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata sebarang dasar baharu perlu diselaraskan terlebih dahulu dengan Sabah dan Sarawak sebelum dilaksanakan.

Ini, kata Salleh, bagi memastikan pelaksanaan berjalan lancar, selain memberi manfaat kepada semua.

“Tidak dinafikan bahawa bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan kita dan kita mengalu-alukan dasar baharu ini (arahan surat semua Melayu) tetapi kepentingan bahasa Inggeris juga tidak boleh dipersoalkan,” katanya ketika berucap pada acara kecemerlangan pendidikan di Kota Belud pada hari Khamis.

“Ini kerana bahasa Inggeris adalah bahasa global yang digunakan secara meluas dan mesti dikuasai terutamanya oleh penjawat awam yang berurusan dengan mereka dari luar negara,” katanya sambil menambah pelajar juga mesti mahir berbahasa Inggeris.

Seorang lagi bekas ketua menteri Datuk Seri Yong Teck Lee berkata larangan penggunaan mana-mana bahasa, terutamanya bahasa Inggeris, selain bahasa Malaysia dalam komunikasi dengan semua jabatan kerajaan boleh memudaratkan pembangunan ekonomi negara.

Yong berkata beberapa jabatan kerajaan, mengikut keperluan dan sifat kerja mereka yang bertanggungjawab untuk berurusan dengan entiti dan perniagaan asing, mesti berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

“Bahasa Inggeris adalah lingua franca perdagangan antarabangsa, komunikasi dan diplomasi,” katanya, dalam satu kenyataan.

“Saya bukan sahaja merujuk kepada Wisma Putra (Kementerian Luar Negeri) tetapi juga kepada agensi seperti Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia, Agensi Perdagangan Malaysia dan Bank Negara, dan lain-lain.

“Mengembalikan surat yang ditulis dalam bahasa selain bahasa Malaysia juga akan menghantar mesej negatif kepada masyarakat antarabangsa dan mencadangkan bahawa Malaysia tidak terbuka kepada pelaburan atau perdagangan asing, dan ia tidak berminat untuk bekerjasama dengan negara lain,” katanya. tambah.

Timbalan Presiden Parti Warisan Datuk Darell Leiking berkata sekiranya kerajaan sedia ada benar-benar percaya untuk menghormati asas pembentukan Persekutuan Malaysia, maka arahan itu tidak sepatutnya dikeluarkan sewenang-wenangnya.

Ia hanya perlu dilaksanakan selepas mendapatkan maklum balas dan konsensus oleh kerajaan Sabah dan Sarawak, katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top